Iz Italije so v Libijo poslali sedem letal in ekipe posebej izurjenih strokovnjakov za gašenje naftnih požarov. Sprti milici naj bi privolili v začasno premirje, da bi omogočili gašenje. Foto: Reuters
Iz Italije so v Libijo poslali sedem letal in ekipe posebej izurjenih strokovnjakov za gašenje naftnih požarov. Sprti milici naj bi privolili v začasno premirje, da bi omogočili gašenje. Foto: Reuters

V okolici mednarodnega letališča v Tripolisu že dobra dva tedna potekajo siloviti spopadi med islamistično milico iz mesta Misrata in oboroženo skupino iz mesta Zintan, ki letališče nadzoruje vse od padca Gadafija. Zaradi spopadov je nastala ogromna škoda, približno sto ljudi je bilo ubitih, letališče pa ne obratuje.

Skladišče bodo pogasili Italijani
Potem ko je raketa, s katerimi se obstreljujeta omenjeni milici, zadela skladišče goriva ob cesti proti letališču, sta tam izbruhnila dva ogromna požara. V skladišču naj bi bilo skupno več kot 90 milijonov litrov goriva. Libijske oblasti so v ponedeljek zaprosile za mednarodno pomoč pri gašenju in posvarile pred humanitarno in okoljsko katastrofo. Pomoč pri gašenju sta po navedbah libijske vlade ponudila Italija in italijanski energetski koncern Eni, ki je tudi največja tuja naftna družba v državi.

Islamisti zavzeli tudi vojaško bazo
Iz Bengazija na vzhodu države poročajo še o strmoglavljenju vojaškega reaktivnega letala. Po navedbah predstavnika vojske naj bi sicer šlo za tehnično okvaro, a tudi sestrelitev ni povsem izključena. Pilot se je sicer pravočasno izstrelil in predtem letalo preusmeril nad nenaseljena območja. Ob tem so islamisti tudi zavzeli eno izmed oporišč v okolici mesta, ki je bil zibelka revolucije 2011.

Množičen beg tujcev in Libijcev
Potem ko so Libijo v preteklih dneh zapustili številni tuji diplomati, iz države zdaj beži še na tisoče domačinov, napovedujejo pa se tudi evakuacije tujih državljanov. Po navedbah tunizijske tiskovne agencije TAP je samo v ponedeljek mejo prestopilo 6.000 Libijcev.

Tunizijski mediji vlečejo celo vzporednice z množičnim begom v času oboroženega upora proti dolgoletnemu diktatorju Moamerju Gadafiju leta 2011. V desetmilijonski Tuniziji naj bi bil sicer približno poldrugi milijon Libijcev. Večina jih je tja prišla pred tremi leti.