Aretacije sledijo terorističnemu napadu kurdskih skrajnežev Sokoli svobode Kurdistana. Foto: Reuters
Aretacije sledijo terorističnemu napadu kurdskih skrajnežev Sokoli svobode Kurdistana. Foto: Reuters
V Turčiji aretirali člane prokurdske stranke

Aretacije so potekale od zgodnjih jutranjih ur. Po navedbah turškega notranjega ministrstva so pridržali 235 članov HDP v 11 pokrajinah. Aretirali naj bi jih zaradi članstva v Delavski stranki Kurdistana (PKK) in širjenja njene propagande. PKK v Turčiji velja za teroristično organizacijo.

Akcija se je zgodila po sobotnem dvojnem terorističnem napadu pred stadionom v Carigradu. Turški minister za zdravje Recep Akdag je danes sporočil, da se je število žrtev povzpelo na 44. Odgovornost za napad je prevzela celica kurdskih skrajnežev Sokoli svobode Kurdistana (TAK), ki se je pred časom odcepila od PKK-ja.

Turčija je po julijskem poskusu državnega urada poostrila nadzor nad HDP-jem in v preteklih mesecih so aretirali več državnih in občinskih uradnikov, ki so člani HDP-ja, čeprav stranka ni očitno povezana z neuspelim pučem, člani pa vztrajajo, da niso povezani s PKK-jem.

Člani HDP-ja pravijo, da do aretacij prihaja, ker jih želijo odstraniti iz parlamenta. Sami namreč ne želijo podpreti predloga ustavnih sprememb, ki bi okrepile pristojnosti predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, z njihovo odstranitvijo pa bi bil lahko predlog brez večjih težav sprejet.

V Turčiji aretirali člane prokurdske stranke