Oblasti odstranjujejo posledice samomorilskega napada pred vhodom v pristanišče v Mogadišu. Foto: Reuters
Oblasti odstranjujejo posledice samomorilskega napada pred vhodom v pristanišče v Mogadišu. Foto: Reuters

Kot so sporočili njeni pripadniki, so želeli tako prekiniti podaljšane parlamentarne volitve, s katerimi želijo oblasti po več desetletjih vojne postaviti temelj za novo poglavje v tej državi. Trimesečno glasovanje naj bi se končalo 29. decembra.

Tarča napada so bili policisti, ki imajo svojo postojanko v bližini pristanišča. "Ubili smo 30 policistov in ranili 50 ljudi. Tarča našega napada so bili zato, ker so jih izurili za zagotavljanje varnosti na t. i. volitvah," je sporočil tiskovni predstavnik Al Šababa Abdiasis Abu Musab.

Al Šabab si z napadi med drugim prizadeva za odhod mirovnikov Afriške unije iz države in uvedbo strožje različice islama.

Na volitvah okoli 14.000 volivcev, ki zastopajo somalijske zvezne države, izbira 275 poslancev, ki bodo potem izbrali novega predsednika. Vlada, predstavniki Združenih narodov in mednarodni donatorji so sporočili, da zaradi varnostnih težav ni mogoče izvesti širšega glasovanja. Al Šabab predsedniškim in parlamentarnim kandidatom očita, da so lutke v rokah tujcev.