Podporniki časnika Cumhuriyet, najstarejšega sekularnega časnika v Turčiji, so se zbrali pred sedežem časnika v Carigradu. Foto: Reuters
Podporniki časnika Cumhuriyet, najstarejšega sekularnega časnika v Turčiji, so se zbrali pred sedežem časnika v Carigradu. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan
Turške oblasti po poskusu udara množično obračunavajo z nasprotniki. Na fotografiji predsednik Recep Tayyip Erdogan (v sredini). Foto: Reuters

Policija še vedno išče predsednika izvršnega odbora Akina Atalaya in novinarja Guraya Oza, ki naj bi bil sicer po navedbah časopisa že v priporu. Policija je njuni stanovanji tudi preiskala, še poroča tiskovna agencija Anadolu.

Časopis Sabah, ki je bolj naklonjen vladi, medtem poroča, da Cumhuriyet preiskujejo zaradi domnevnih povezav z v ZDA živečim klerikom Fethullahom Gülenom, ki ga oblasti krivijo za julijski spodleteli državni udar v Turčiji. Časopisu se očitajo tudi povezave s prepovedano Delavsko stranko Kurdistana (PKK).

Na udaru kurdski mediji
Turške oblasti so v soboto z odlokom zaprle 15 kurdskih in levičarskih medijev. Med drugim naj bi zaprli kurdsko tiskovno agencijo Diha in več regionalnih časopisov, ki izhajajo na jugovzhodu države. Očitajo jim propagando za PKK, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Po spodletelem državnem udaru 15. julija so sicer v Turčiji zaprli več kot sto medijev, med katerimi so bili sprva predvsem tisti, ki naj bi bili blizu Gülenu. Aretirali so tudi več deset novinarjev in urednikov.

V soboto so odpustili dodatnih 10.131 javnih uslužbencev, ki so bili zaposleni na ministrstvih za izobraževanje, pravosodje in zdravje. Skupaj so tako odpustili ali suspendirali okoli 110.000 ljudi, več kot 35.000 pa so jih aretirali. V Turčiji še vedno trajajo izredne razmere, ki so jih oblasti uvedle po poskusu udara, v katerem je umrlo več kot 270 ljudi.