"Posilstvo ne more biti uzakonjeno," so protestnice sporočale turški vladi v Carigradu. Foto: EPA
Protest v Carigradu
V Carigradu se je zbralo okoli 3.000 protestnikov, protesti pa so potekali tudi drugod po državi. Foto: EPA

Vlada vztraja, da je namen zakonodaje reševanje problematike razprostranjenega običaja poročanja z otroki, kritiki pa opozarjajo, da bi predlog uzakonil posilstvo otrok. Protestniki, zbralo se jih je okoli 3.000, so vzklikali: "Ne bomo utihnili. Ne bomo ubogali. Takoj umaknite predlog!" Protesti so potekali še v drugih mestih, tudi v Izmirju in Trabzonu.

Predlog zakona predvideva oprostitev moških, ki bi napadli mladoletno osebo, sicer brez "sile ali grožnje", in se nato z žrtvijo poročili, poroča BBC. Predlog je vložila vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Posilstvo ne more biti upravičeno," je dejala protestnica Fadik Temizyurek. "Kaj to pomeni, če vprašamo otroka, ali je v redu? Dokler ni star 18 let, je otrok otrok, zato mora biti to obsojano. Tu smo, da ta zakon ne bo sprejet." Druga protestnica, Cigdem Evcil, je dejala: "Jaz sem mati. Kako naj se odzovem na to? Ne morem verjeti, to ni normalno, nima nobenega smisla."

Minister: To je rešitev
Pravosodni minister Bekir Bozdag je v petek na srečanju zveze Nato v Carigradu dejal, da predlog ne bo oprostil posiljevalcev. "Predlog gotovo ne bo pomenil amnestije za posiljevalce. To je ukrep za reševanje problema v nekaterih delih naše države," je dejal.

Premier Binali Yildirim naj bi kolegom v stranki AKP naročil, naj se sestanejo z opozicijo glede predloga zakona. Predlog je sicer že prestal prvo parlamentarno obravnavo v četrtek, v torek pa bo o njem potekalo še drugo glasovanje.

Zaskrbljen tudi Unicef
"Globoko zaskrbljenost" glede predloga so izrazili tudi v Skladu Združenih narodov za otroke (Unicef). "Te podle oblike nasilja nad otroki so zločini in bi morale biti kot take kaznovane, v vseh primerih pa bi moral biti najpomembnejši interes otroka," je dejal predstavnik Unicefa Christophe Boulierac.

Pred spornim predlogom zakona je turško ustavno sodišče julija razveljavilo del kazenskega zakonika, ki je vse spolne odnose z otroki, mlajšimi od 15 let, določal kot spolno zlorabo.