Caracas je bil spet prizorišče protivladnih protestov. Foto: EPA
Caracas je bil spet prizorišče protivladnih protestov. Foto: EPA
Policisti med pridržanjem protestnika. Foto: Reuters

Sobotni protesti so zadnji v vrsti kdaj tudi nasilnih protivladnih demonstracij, ki so se začele februarja in v katerih je umrlo že 41 ljudi.

Ministrstvo za izobraževanje je pred kratkim začelo posvetovanja glede reforme učnega načrta, za katerega kritiki pravijo, da je namenjen indoktrinaciji učencev s socialistično retoriko, ki jo spodbuja zdajšnji predsednik Nicolás Maduro, naslednik pokojnega predsednika Huga Cháveza.

V Caracasu se je pred univerzo zbralo okoli 3.000 večinoma mladih protestnikov, poroča Al Džazira. Nekateri so imeli transparente z napisi "Izobraževanje ni indoktrinacija" in "Boj za izobraževanje, ki nas uči razmišljati in ne ubogati". Drugi so kritizirali pred kratkim uvedene omejitve glede protestiranja.

V četrtek je namreč vrhovno sodišče sprejelo odločitev, po kateri morajo oblasti predhodno odobriti demonstracije, ali pa bodo protestniki pregnani, da bi se "zagotovila pravica do prostega gibanja". Nasprotniki te odločitve menijo, da je nasprotna demokratičnim načelom. Podobni protesti so bili poleg Caracasa tudi v drugih mestih po državi, v Valencii in Maracaibu.

41 mrtvih v protestih do zdaj
Spomnimo, Venezuelo od februarja pretresajo protivladni protesti, ki so zahtevali že 41 smrtnih žrtev in več 700 ranjenih. Jezni študenti, privrženci opozicije in drugi državljani vlado obtožujejo za porast nasilja, inflacije in pomanjkanje osnovnih dobrin, medtem ko podporniki predsednika Madura in on sam menijo, da za protesti stojijo ZDA in opozicija s povsem političnimi nameni.

Ti protesti so se sicer v zadnjem času malce umirili, a se včasih še zgodijo, predvsem v vzhodnem Caracasu, bolj premožnem in 'protimadurovskem' delu mesta.