Maduro je zahteval izgon treh ameriških konzularnih uslužbencev. Foto: EPA
Maduro je zahteval izgon treh ameriških konzularnih uslužbencev. Foto: EPA
Caracas
Protesti, ki potekajo že dva tedna, so v zadnjih dneh postali nasilni. Foto: EPA

Predsednik Maduro je za državni radio povedal, da je venezuelska obveščevalna služba spremljala dejavnosti ameriških konzularnih uslužbencev na univerzah, kjer so se sešli s študenti, vpletenimi v protivladne proteste. Srečevali naj bi se pod pretvezo, da jim ponujajo vizume za ZDA, v resnici pa jih zanima le destabilizacija demokracije v državi.

Maduro je pojasnil, da je zunanjemu ministrstvu že naročil, da trojico, katere identitete ni izdal, razglasi za nezaželene osebe in jih izžene iz države. Venezuela in ZDA sicer od leta 2010 nimajo diplomatskih odnosov.

Študenti zahtevajo boljše življenjske razmere
V Venezueli že dva tedna potekajo protesti zaradi slabih življenjskih razmer v državi, ki so jih sprožili študenti. Po dobrem tednu so se protesti v sredo sprevrgli v nasilje, v Caracasu so umrli trije ljudje, več kot 60 pa jih je bilo ranjenih. Od takrat dalje se protesti vsako noč končajo z nasiljem, ranjenimi protestniki in poškodovano lastnino. V nedeljo se je v Caracasu zbralo več kot 3.000 ljudi, novi protesti pa so napovedani tudi danes.

Protesti pomenijo največji izziv za socialističnega predsednika Madura po smrti dolgoletnega voditelja države Huga Chaveza leta 2013. Maduro je odgovornost za nasilje na protestih pripisal ZDA in jih obtožil, da so uporabile že prej pripravljeni načrt za njegovo strmoglavljenje.

ZDA zahtevajo preklic tiralice za Lopezom
ZDA so zaradi dogodkov izrazile globoko zaskrbljenost, Maduru pa so poslale sporočilo, kjer so ga pozvale k dialogu z opozicijo. Zahtevale so tudi preklic zapornega naloga za vodjo opozicije Leopolda Lopeza, ki ga venezuelske oblasti obtožujejo organizacije protestov in poskusa državnega udara. Lopeza od srede ni več v javnosti, oblasti pa so za njim izdale tiralico.