Venezuelci na ulicah vztrajajo že dva tedna, predvsem zaradi nevzdržnih razmer. Foto: Reuters
Venezuelci na ulicah vztrajajo že dva tedna, predvsem zaradi nevzdržnih razmer. Foto: Reuters
Nicolas Maduro
Maduro je prepričan, da za protesti stojijo ZDA. Kljub temu je Obamo pozval k pogovorom. Foto: Reuters

V protestih, ki v Venezueli trajajo že dva tedna, je umrlo devet ljudi, ranjenih pa je bilo najmanj 137 ljudi. Notranji minister Miguel Rodriguez je sporočil, da je bil zadnja smrtna žrtev 29-letni fant, ki je skušal v petek ponoči z motornim kolesom prečkati cestno zaporo. V temi ni videl kablov, ki so jih postavili protestniki, in se je spotaknil, padel ter si prerezal vrat.

Pet ljudi je umrlo v prestolnici Caracas. Med njimi je bila tudi nekdanja mis turizma zvezne države Carabobo, 22-letna Genesis Carmona, ki so jo najverjetneje ustrelili vladni plačanci. Varnostne sile so med protesti aretirale 104 ljudi.

Pretirana uporaba sile?
Ameriška človekoljubna organizacija Human Rights Watch je v petek sporočila, da vladne varnostne sile uporabljajo nezakonito in pretirano silo proti mirnim protestnikom, streljajo v množico in pretepajo ljudi, cenzurirajo medije, blokirajo televizijske signale in grozijo s pregonom medijev zaradi poročanja o nasilju.

Maduro prepričan, da za nemiri stojijo ZDA
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro za proteste krivi medije in fašiste, ki delajo po nalogu ZDA. V petek je tako Maduro tujim medijem zatrdil, da gre za kampanjo demoniziranja bolivarske revolucije v medijih, ki prihaja od zunaj. Notranje ministrstvo je v petek novinarjem ameriške televizijske mreže CNN prepovedalo opravljanje dela in jim odvzelo akreditacije.

State Department odločno zavrača obtožbe o spodbujanju protestov in opozarja državljane ZDA, naj se ne izpostavljajo in naj se izogibajo protestov, če so že v Venezueli.

Maduro je pozneje obrnil ploščo in v svojem nagovoru na državni televiziji ameriškega predsednika Baracka Obamo pozval k začetku pogajanj na visoki ravni, kjer bi rešili težave med državama. Maduro je, le nekaj dni po tem, ko je izgnal uslužbence ameriškega konzulata, omenil tudi možnost, da bi si državi znova izmenjali veleposlanike. ZDA na poziv še niso odgovorile.

Venezuelci na ulice tudi danes
Čeprav Maduro za organizacijo protestov krivi ZDA, pa protestnikov politika tokrat ne zanima. Država se namreč spopada z velikim pomanjkanjem, vse slabšimi pogoji za življenje in kar 50-odstotno inflacijo. Protesti so v Venezueli napovedani tudi danes, potekali pa bodo v podporo opozicijskemu voditelju Leopoldu Lopezu, ki se je v sredo predal policiji, sodišče pa je ugotovilo, da je dovolj dokazov za pregon zaradi zarote proti državi in požiga, in mu grozi deset let zapora.