Shoda proti pravici do splava se je udeležilo več tisoč ljudi. Index.hr poroča o 2.000 udeležencih, organizatorji o 15.000, policija pa ocenjuje, da je prišlo okoli 7.000 ljudi. Protiprotesta se je udeležilo nekaj sto ljudi. Foto: BoBo
Shoda proti pravici do splava se je udeležilo več tisoč ljudi. Index.hr poroča o 2.000 udeležencih, organizatorji o 15.000, policija pa ocenjuje, da je prišlo okoli 7.000 ljudi. Protiprotesta se je udeležilo nekaj sto ljudi. Foto: BoBo
V Zagrebu množica proti pravici do splava

Po ocenah policije se je zbralo okoli 7.000 ljudi, ki so zahtevali spoštovanje človeškega življenja od spočetja do smrti. Hrvaški portal index.hr sicer poroča, da se je zbralo več kot 2.000 ljudi, medtem ko organizatorji trdijo, da jih je prišlo kar 15.000. Shod se je začel na Trgu kralja Tomislava, z glasbenimi nastopi pa se je končal na Trgu bana Jelačića.

Predstavniki pobude Nacionalni pohod za življenje so želeli državi in javnosti sporočiti, da je potrebna uskladitev družinskega in poklicnega življenja. Poročeni pari na Hrvaškem imajo namreč v glavnem iz ekonomskih razlogov v povprečju enega otroka manj, kot bi si želeli.

Koordinatorica iniciative Hajdi Begović je dejala, da raziskave kažejo, da 75 odstotkov žensk odlaša z odhodom na porodniški dopust iz ekonomskih razlogov, 30 odstotkov jih po vrnitvi s porodniškega dopusta čaka nižja plača, 20 odstotkov pa se jih ne more vrniti na svoje delovno mesto: "Hvaležna sem materi, ker me je rodila. Ko je izvedela, da je noseča, je moje srce že bilo." Postavila pa je tudi vprašanje: "Kaj je Hrvaška brez Hrvatov?"

"Protiprotest je protest proti Hrvaški"
Ena izmed organizatoric pohoda je Željka Markić, vidna predstavnica iniciative V imenu družine, ki nasprotuje pravicam istospolno usmerjenih. Ta iniciativa je sicer dosegla, da je na referendumu uspel predlog, da se v hrvaško ustavo zapiše, da lahko zakon skleneta le moški in ženska. Željka Markić je dejala, da ženske o splavu razmišljajo iz ekonomskih razlogov, zaradi neobveščenosti ali pritiska okolice.

Kot je še dejala, načrtuje takšen pohod vsako leto. O protiprotestu pa je dejala: "Ne morem verjeti, da lahko nekdo protestira proti Hrvaški." Pohoda se je po poročanju portala jutarnji.hr udeležila tudi žena premierja Tihomirja Oreškovića, ki je na novinarsko vprašanje, zakaj je prišla, odvrnila: "Vsaka razumna oseba mora podpreti Pohod za življenje."

"Ne želimo nazaj na nezakonit splav"
Na drugi strani se je zbralo okoli 400 zagovornikov pravice do splava. S transparentom so sporočali, da ne želijo "nazaj na nezakonit splav". Prepoved splava bi namreč ženske potisnil v situacijo, ko bi morale splav opravljati na nedovoljen, nereguliran in manj varen način.

Protiprotestniki, ki so se zbrali na bližnjem Strossmayerjevem trgu, so udeležence Nacionalnega pohoda za življenje pričakali z žvižgi in bobnanjem. Protishod je organizirala novonastala iniciativa z imenom Ohrani pravico do izbire. Kot je poudarila koordinatorka iniciative Bojana Genov, je treba ohraniti pravico do nadzora lastne reproduktivne vloge.

Dve zagovornici pravice do splava sta se sicer postavili pred kolono nasprotnikov splava, a so ju reditelji Nacionalnega pohoda za življenje po poročanju index.hr s silo odstranili. Obe dekleti je policija pridržala za nekaj ur in nato izpustila.

V Zagrebu množica proti pravici do splava