Iztirilo se je več vagonov. Foto: Reuters
Iztirilo se je več vagonov. Foto: Reuters
ZDA
Policija je zaprla območje za javnost. Foto: Reuters

Nesreča se je zgodila, potem ko je vlak nacionalne železniške družbe Amtrak, ki je bil na poti iz Washingtona v New York, zapustil glavno železniško postajo v Philadelphii. Na prizorišču nesreče je videti pravo razdejanje s prevrnjenimi vagoni. Iztirilo naj bi se od sedem do deset vagonov.

Po zadnjih podatkih je bilo na vlaku 238 potnikov in pet članov posadke. Vzrok nesreče še ni znan, so pa na delu že preiskovalci iz nacionalnega odbora za varnost v prometu. Zaradi nesreče je med New Yorkom in Philadelphio ustavljen ves železniški promet. Iz zveznega preiskovalnega urada FBI so sporočili, da ni nobenih znakov, ki bi nakazovali na morebitno teroristično dejanje.

Med 65 ranjenimi jih je šest v kritičnem stanju, reševalci pa med razbitinami vagonov še iščejo morebitne preživele, ki bi bil ujeti v pločevini.

"Česa takega še nisem videl v svojem življenju," je dejal župan Philadelphie Michael Nutter in pojasnil, da se je sprehodil ob tirih, kjer se je zgodila nesreča in bil po njegovih besedah priča pravemu uničenju.

Na televizijskih posnetkih je bilo videti reševalce, ki na nosilih odnašajo ranjence, medtem ko drugi reševalci z baterijskimi svetilkami pregledujejo razbitine.

Sodelavec ameriške tiskovne agencije AP, Paul Cheung, ki je bil na vlaku, je povedal, da se je vlak nenadoma začel ustavljati, kot bi nekdo naglo pritisnil na zavoro. "Naenkrat se je vse začelo tresti in lahko sem videl stvari, ki so letele čez mene," je dejal.

Amtrak je nacionalna železniška družba, ki je bila ustanovljena leta 1971 zato, da z ekspresnimi vlaki poveže ameriška mesta. Lani je družba s svojimi vlaki prepeljala več kot 30 milijonov potnikov.