Policijsko nasilje je znova v ospredju ameriške javnosti. Foto: Reuters
Policijsko nasilje je znova v ospredju ameriške javnosti. Foto: Reuters

Policist je ustavil vozilo očeta 13 otrok, ker je ta vozil brez registrskih označb na sprednji strani vozila. Ko je policist vinjenemu vozniku dejal, naj stopi iz vozila, je sledilo prerivanje. Policist je posegel po orožju in očitno neoboroženega voznika ustrelil v glavo.

Zaradi dogodka je policija v Cincinnatiju že sprožila raziskavo.

V Teksasu pa so pristojne oblasti v torek objavile policijski videoposnetek aretacije 28-letne Sandre Bland, na katerem je videti prerekanje med svetlopoltim policistom in temnopolto voznico. Policist je nato voznico izvlekel iz avtomobila in ji nadel lisice. Blandovo so kasneje našli mrtvo v zaporniški celici.

Blandova je med postopkom večkrat povprašala za razlog svoje aretacije. Oblasti so pred objavo tega videoposnetka objavile tudi videoposnetek trupla iz zaporniške celice. Policija je ob tem sporočila, da naj bi Blandova v zaporniški celici storila samomor, o čemer pa njeni družinski člani dvomijo.

Policija je Blandovo ustavila 10. julija, ker pri menjavi voznega pasu naj ne bi vključila smernika. Po navedbah policije naj bi bila Blandova med postopkom nasilna. Tri dni po policijskem postopku so Blandovo našli obešeno v zaporniški celici. Za domnevni samomor naj bi uporabila plastično vrečko za smeti.

Policijsko nasilje nad neoboroženimi Afroameričani je v ZDA že dalj časa pereča tema in je že privedlo do nasilnih protestov v več mestih po državi.