Pobegla zapornika je v zvezni državi New York iskalo več sto policistov. Iskalna akcija je trajala 23 dni. Foto: Reuters
Pobegla zapornika je v zvezni državi New York iskalo več sto policistov. Iskalna akcija je trajala 23 dni. Foto: Reuters
V ZDA prijeli pobegla zapornika

Ubežnika, ki sta iz zapora Clinton Correctional Facility v Dannemori v zvezni državi New York pobegnila 6. junija zjutraj, sta se tri tedne preživljala z vlomi v počitniške hišice in druge objekte. Policija je nenehno dobivala prijave očividcev, a se jih je le nekaj izkazalo za resnične in koristne.

Policisti so najprej v petek v bližini kraja Malone izsledili in ubili 48-letnega Richarda Matta, ki je bil obsojen na najmanj 25 let zapora in dosmrtno ječo, ker je ubil svojega šefa.

V nedeljo pa so blizu kraja Constable ranili in ujeli še 34-letnega Davida Sweata, ki je bil obsojen na dosmrtni zapor, ker je med begom po ropu ubil šerifovega pomočnika. Sweat je bežal po redko poseljenem gozdnatem območju v bližini Kanade, iskalo pa ga je več sto policistov. "Nočne more je končno konec," je povedal guverner New Yorka Andrew Cuomo.

Načrtovan pobeg iz zapora, zapornika imela pomagače
Zapornika sta z orodjem prerezala jekleno steno, z vrtalnikom sta v zid izvrtala luknjo, na prostost pa sta se prebila najprej mimo vodovodnih cevi, nato pa skozi kanalizacijski jašek zunaj zidov zapora. Paznikom, ki so odkrili luknjo, skozi katero sta pobegnila, sta pustila listek z željo za lep dan.

Zaradi pomoči pri pobegu so obtožili inštruktorico šiviljstva v zaporu Joce Mitchell, ki naj bi imela spolne odnose z obema obsojencema. Pred pobegom naj bi jima v hamburgerjih pretihotapila žage za kovino in dleta. Hamburgerje z orodjem je zapornikoma prinesel paznik Gene Palmer, ki so ga obtožili kršenja pravil, vendar pa ne tudi pomoči pri begu. Palmer trdi, da ni vedel, kaj je v mesu, in je le naredil uslugo Mitchellovi, ki mu je občasno prinašala pecivo in druge priboljške. Ne glede na to se kazni ne bo izognil, ker je kršil pravila.

V ZDA prijeli pobegla zapornika