Število rojstev v ZDA upada, še posebej med belopoltim prebivalstvom. Foto: EPA
Število rojstev v ZDA upada, še posebej med belopoltim prebivalstvom. Foto: EPA
Američani
Najnovejši statistični demografski podatki naj bi znova sprožili debato o tem, kaj pomeni biti Američan. Foto: Reuters

Temnopolti, latinski, azijski in novorojenčki mešanih parov so v letu, ki se je končalo julija 2011, predstavljali 50,4 odstotka rojstev, kažejo ocene najnovejšega ameriškega popisa prebivalstva, kar pomeni, da so bila rojstva belopoltih otrok prvič v manjšini ter da so ZDA na poti, da postanejo "večinska manjšinska" država.

Ameriški urad za popis prebivalstva je naštel 2,02 milijona manj kot leto starih otrok manjšinskih predstavnikov prebivalstva v letu do julija 2011, medtem ko je bilo leta 2010 takih rojstev za 49,5 odstotka, leta 1990 pa za 37 odstotkov. Otrok, starih do pet let, manjšinskih ali mešanih parov je bilo lani 49,7 odstotka, leta 2010 pa 49 odstotkov, še kažejo podatki urada.

Število rojstev pada
Število rojstev v ZDA upada, še posebej med belopoltim prebivalstvom. Sociologi verjamejo, da je k večjemu padcu rojstev med belopoltimi Američani prispevala gospodarska kriza. Od leta 2008 je število rojstev belopoltih padlo za 11,4 odstotka, med manjšinami je rojstev manj za 3,2 odstotka.

"To je pomemben mejnik. Ta generacija je veliko bolj navajena na raznolikost kot starejše generacije," meni Roderick Harrison, nekdanji vodja oddelka za rasne statistike pri Uradu za popis prebivalstva, zdaj pa sociologu na univerzi Harvard.

Belopolti še vedno večina prebivalstva
Demografi menijo, da je "baby-boom" med latinskim prebivalstvom že dosegel svoj vrhunec. "Latinsko prebivalstvo je zelo mlado, kar pomeni, da bodo imeli veliko otrok glede na splošno prebivalstvo. Hkrati opažamo upad, ki je verjetno posledica več dejavnikov: upad rojstev Latinoameričanov in nižje stopnje priseljevanja. Če se bosta oba trenda nadaljevala, bo to vodilo do velikih sprememb v prihodnosti," pravi Mark Mather iz zasebne, neprofitne organizacije Population Reference Bureau (PRB).

Manjšine zdaj predstavljajo 36,6 odstotka celotnega prebivalstva v ZDA. Skoraj dve tretjini prebivalstva še zmeraj predstavlja 197,5 milijona belopoltih. Več kot polovica vseh prebivalcev zveznih držav Havaji, Kalifornija, Nova Mehika, Teksas in Washington D. C. je od lani naprej pripadnikov manjšin.

Kaj pomeni biti Američan?
Latinoameričani, ki jih je 52 milijonov oziroma 17 odstotkov, ostajajo največja in najhitreje rastoča manjšina v ZDA. Druga najhitreje rastoča manjšina so Azijci, ki jih je bilo lani za tri odstotke več kot leto prej oziroma 18 milijonov. Temnopoltih prebivalcev ZDA je 43,9 milijona. Indijancev in prvotnih prebivalcev Aljaske je 6,3 milijona, prvotnih prebivalcev Havajev in drugih pacifiških otokov je 1,4 milijona.

Strokovnjaki pričakujejo, da bodo podatki v predvolilnem letu, ko so rasa, revščina in priseljevanje vroče politične teme, znova spodbudili razpravo o tem, kdo je oziroma kaj pomeni biti Američan. Nekateri strokovnjaki menijo, da je veliko manj mogoče, da se bodo zdajšnji priseljenci "stopili" z ameriško kulturo, drugi pa trdijo, da se bo zapuščina današnjih manjšin kmalu spojila z večinsko. Pred več generacijami ni obstajala delitev na belopolte in nebelopolte, temveč so se ljudje identificirali kot Irci, Nemci, Italijani, Grki …