V petkovem napadu sta bila ranjena dva policista. Foto: EPA
V petkovem napadu sta bila ranjena dva policista. Foto: EPA

Državni tožilec Dubravko Čampara se je za zahtevo po 30-dnevnem priporu odločil, potem ko je Jašarevića v nedeljo več ur zasliševal v bolnišnici, kjer je napadalec trenutno zaradi v petkovem incidentu zlomljene stegnenice.

Jašarević, pripadnik islamističnega vahabitskega gibanja iz novega Pazarja v Srbiji, je med pogovorom s tožilcem povprašal po svoji materi in po zdravstvenem stanju oseb, ki jih je v petek ustrelil. V Jašarevićevem napadu težje ranjeni policist Mirsad Velić dobro okreva.

Jašarevićev odvetnik Senad Dupovac je za medije pojasnil, da je napadalec, ki je v petek z avtomatsko puško kar 105-krat streljal na ameriško veleposlaništvo, s čimer naj bi "želel pomagati muslimanom", v slabem psihičnem stanju in da potrebuje psihiatrično pomoč.

FBI bo ocenil škodo
Ameriško veleposlaništvo od ponedeljka spet nemoteno obratuje, petkov incident pa v sodelovanju z regionalnimi varnostnimi službami že preiskujejo agentje FBI-ja, ki so v nedeljo prispeli v Sarajevo. FBI bo naredil tudi oceno škode, ki je veleposlaništvo doletela zaradi petkovega napada.

V nedeljo so v povezavi s petkovim napadom prijeli še dva človeka, več preiskav pa policija trenutno po naročilu državnega tožilstva izvaja v Doboju na severu države, saj iščejo Jašarevićeve morebitne pomagače. Med temi naj bi bil poročanju bosanske televizije RTF tudi eden izmed zaposlenih na policijskem oddelku za izdajo potnih listin v Doboju.