Dan po napadu v Sarajevu so bile na nogah vse varnostne strukture v BiH-u. Foto: EPA
Dan po napadu v Sarajevu so bile na nogah vse varnostne strukture v BiH-u. Foto: EPA
BiH
V zadnjih letih so v BiH-u izvedli več policijskih akcij proti pripadnikom vahabistke skupnosti. Foto: EPA

23-letni Jašarević je v petek s kalašnikovim kar 40 minut streljal v poslopje ameriškega veleposlaništva v Sarajevu, preden so ga pripadniki posebnih policijskih enot ustrelili v nogo in ga nato prepeljali v bolnišnico.

Pripadnik vahabitov iz novega Pazarja v Srbiji je pred napadom pustil sporočilo, v katerem ja zapisal, da je s svojim dejanjem hotel pomagati muslimanom, piše Dnevni Avaz.

Abdurahman, kot imenuje sebe, je policistom, ki so se mu med streljanjem približali, dejal, da ni prišel ubijat muslimanov in da naj se umaknejo, nato pa je svoje streljanje na policiste skušal opravičiti, češ da je na enega policista moral streljati. V napadu sta bila ranjena dva policista, eden v nogo in drugi v glavo.

Muslimane v BiH-u je še posebej razjezilo, da je Jašarević pred streljanjem in potem tudi v bolnišnici citiral verze iz Korana.

Za tamkajšnje muslimane je s tem oskrunil muslimansko sveto knjigo in še huje, v svet je poslal pogubno in napačno sporočilo o islamu v BiH-u. Vahabizem je stroga savdska šola islama, ki temelji na doslednem uveljavljanju šeriatskega prava.

Dunaj izvor problema z vahabiti in ne BiH
V BiH-u se nadaljujejo policijske akcije v skoraj vseh delih države in preverjanje sumljivih posameznikov, ki so bili v stiku z Jašarevićem.

Pod posebnim drobnogledom so pripadniki vahabitske skupnosti, ki se je v BiH-u oblikovala po vojni v 90. let prejšnjega stoletja, ko so se na strani muslimanov borili islamski borci iz tujine, od katerih so mnogi ostali in si tu ustvarili družine.

Jašarević je v stik s skrajnim islamom prišel med bivanjem v Avstriji, kjer je bil leta 2005 na Dunaju obsojen tri leta zapora zaradi ropa 10.000 evrov.

Njegov ded Šain Jašarević je povedal, da so mu v Avstriji "oprali možgane" in kar naenkrat se je pojavil z brado ter govoril o islamu in prakticiranju vere. Ded ga je skušal pregovoriti, vendar brezuspešno.

Skrajne vahabitske skupine v Avstriji združujejo predvsem muslimane iz Sandžaka, se pravi iz Srbije in Črne gore, ki so zelo sektaško usmerjene. Oblasti v Sarajevu so že večkrat opozorile, da z vahabiti ni problem v BiH-u, ampak na Dunaju, kjer se rekrutirajo in dobivajo finančna sredstva.

Dunaj je bil že med vojno v BiH-u glavna vstopna točka za islamske borce, ki so nato prek Maribora in Splita prihajali na ozemlje BiH-a. Po isti poti se je tihotapilo tudi orožje za muslimane.