Britanci bodo svoje štiri obstoječe ladje v Bahrajnu še okrepili. Foto: EPA
Britanci bodo svoje štiri obstoječe ladje v Bahrajnu še okrepili. Foto: EPA
Američani že imajo stalno oporišče v regiji. Foto: EPA

Dogovor so podpisali ta konec tedna v Bahrajnu.
Britanski obrambni minister Michael Fallon je povedal, da je oporišče "razširitev odtisa kraljeve mornarice", ki bo okrepilo stabilnost tako v Zalivu kot v Veliki Britaniji. Lokacija oporišča bo pristanišče Mina Salman v Bahrajnu.

Dogovor bo nedvomno imel tudi nasprotnike. Bahrajn je že dalj časa na udaru ostrih kritik zaradi kršenja človekovih pravic in kljub določenim reformam moč ostaja skoncentrirana v rokah vladajoče družine, večinsko šiitsko prebivalstvo pa se pritožuje nad diskriminacijo s strani sunitskih oblastnikov, poroča BBC.

Prav gotovo bo šlo nekaterim v nos tudi to, da bodo tu za stalno nastanjene zahodne vojaške sile, pa čeprav Velika Britanija premešča svoje ladjevje, letala in vojsko v Zaliv in iz njega že desetletja. Tamkajšnje monarhije je morda malce prestrašila tudi grožnja Islamske države (IS), zato se ne upirajo britanski prisotnosti.

Zadovoljni obe strani
Ameriška vojska je vojaško že stalno prisotna na območju, francoska vojska pa ima oporišče v Združenih arabskih emiratih. Britanci imajo trenutno štiri ladje, znane kot minolovci, za stalno nameščene v pristanišču Mina Salman, ampak nameravajo svoje ladjevje zdaj okrepiti.

"Bahrajn se veseli čimprejšnje implementacije današnjega dogovora in nadaljnjega sodelovanja z Veliko Britanijo ter drugimi partnerji glede spopadanja z grožnjami nacionalne varnosti," je ob podpisu dogovora dejal bahrajnski zunanji minister šejk Khalid bin Ahmed bin Mohammed al Khalifa.

Z njim se strinja tudi britanski zunanji sekretar Philip Hammond: "Razširitev britanskega odtisa gradi na naši 30-letni prisotnosti v Zalivu in je samo en primer našega rastočega partnerstva z zalivskimi partnerji, da bi se spopadali s skupnimi strateškimi in regionalnimi grožnjami."