Vsake toliko oblastem uspe zaseči velike količine slonovine, ki bi končala na črnem trgu. Foto: EPA
Vsake toliko oblastem uspe zaseči velike količine slonovine, ki bi končala na črnem trgu. Foto: EPA

Veliko povpraševanje azijskih kupcev je povzročilo porast nezakonitih pobojev afriških slonov, tako da nekatere organizacije ugotavljajo, da je celo kar 90 odstotkov slonovine, ki je na prodaj na Kitajskem, nezakonitega izvora. Večina poslov je opravljena na črnem trgu, ne v trgovinah, četudi je tam prodaja dovoljena. Na Kitajskem je namreč trgovanje s slonovino zakonsko dovoljeno, vendar naj bi bilo pod strogim nadzorom. Kitajske oblasti delo s slonovino dovoljujejo le 37 podjetjem, dovoljenje za prodajo pa ima le 145 trgovin.

A, kot kaže poročilo kenijske organizacije Save The Elephants in britanske organizacije Aspinall Foundation, je 26,5 odstotka vseh izdelkov iz slonovine, ki so na prodaj v Pekingu in Šanghaju, pridobljenih nezakonito. "Številne majhne trgovine nimajo dovoljenj za prodajo izdelkov iz slonovine, pa to kljub temu počno," je zapisano v poročilu. Avtorji so v obeh mestih obiskali 303 trgovine, kjer prodajajo slonovino in ugotovili, da se je cena slonovine v zadnjih štirih letih kar potrojila. To pripisujejo predvsem porastu povpraševanja med kitajskimi kupci.

Leta 2012 pobili 22.000 afriških slonov
Kitajska vlada je v preteklosti že večkrat poudarila, da je vključena v boj proti krivolovcem v Afriki, kjer so, kot je ugotavljala konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi vrstami (CITES), samo leta 2012 nezakonito ubili okoli 22.000 slonov.

O krivolovu tudi vojvoda Cambriški
O krivolovu, tudi lovu na slone, je v govoru na Svetovni banki, govoril tudi vojvoda Cambriški. Kot je poudaril, strašljive številke o nezakoniti trgovini z divjimi živalmi jasno pričajo o vse večjih razsežnostih tega nezakonitega početja. Pozval je k prizadevanjem za ustavitev krivolova in trgovine z divjimi živalmi, saj prizadevanja posameznih organizacij niso dovolj za zajezitev tovrstnih dejanj, in pozdravil ustanovitev delovne skupine pod okriljem organizacije United for Wildlife, ki bo svoje delovanje usmerila predvsem v pregled vloge prometne industrije v trgovanju z divjimi živalmi.