Iran je pokazal dobro voljo in pripravljenost, da izpolni dogovor o omejitvi iranskega jedrskega programa. Foto: EPA
Iran je pokazal dobro voljo in pripravljenost, da izpolni dogovor o omejitvi iranskega jedrskega programa. Foto: EPA
Bušer
Celotni Iran velja za enega najbolj potresno nevarnih območij na svetu, Bušer ob Perzijskem zalivu naj bi sicer sodil med varnejše dele države. Foto: EPA

Inšpektorji IAEA-ja bodo pregledali do zdaj nedostopen jedrski objekt že 8. decembra, je potrdil generalni sekretar Jukija Amano.

Drugi potres z žrtvami v Bušerju
Jug Irana je prizadel potres z magnitudo 5,7, ki je zahteval najmanj sedem smrtnih žrtev, 30 ljudi je bilo ranjenih. Tla so se zatresla v bližini Bušerja, kjer ima Iran svojo edino jedrsko elektrarno. Žarišče potresa je bilo v bližini Borazjana, 60 kilometrov od Bušerja. Iran je jedrsko elektrarno Bušer vključil v električno omrežje leta 2011. Aprila letos je v potresu v provinci Bušer umrlo več kot 30 ljudi, elektrarna pa je potres prestala nepoškodovana.


"Nismo še uradno odgovorili, a je zagotovo, da bodo inšpektorji opravili ta pregled. Obiskali bomo objekt v Araku, kjer bomo opravili potrebne preglede in naredili poročilo za odbor guvernerjev,"
je Amano potrdil, da Iran že izpolnjuje prelomni začasni dogovor s šesterico svetovnih velesil, s čimer bodo Iranci omejili in razkrili svoj sporni jedrski program, medtem ko bo Zahod omilil gospodarske sankcije, ki so v zadnjih mesecih dušile Iran.

Zaustavitev bogatenja urana
Kot del polletnega jedrskega dogovora mora Iran razredčiti zaloge 20-odstotno obogatenega urana, ustaviti vse procese bogatitve urana nad 5 odstotki in razstaviti vso tehnično opremo, ki omogočajo omenjene postopke. V sklopu dogovora je Iran tudi privolil v zamrznitev del na jedrskem reaktorju s težko vodo v Araku.

Generalni sekretar Amano je ob tem poudaril, da povabilo Irana velja samo za tovarno za težko vodo, ne pa tudi za gradbišče novega reaktorja. Arak sicer leži jugozahodno od iranske prestolnice Teherana in je bil v preteklih letih večino časa nedostopen mednarodnim inšpektorjem. Iran bi z dokončanjem jedrskega reaktorja na težko vodo prišel do vira plutonija, kar bi odprlo drugo pot do proizvodnje jedrskega orožja.

Bo Iran odprl vsa vrata?
IAEA si želi tudi popoln dostop do vojaškega oporišča Parčin, kjer naj bi vojska pred časom že preizkusila sprožilni mehanizem, ki bi ga lahko uporabili tudi za vgradnjo v jedrsko orožje. Na seznamu inšpektorskih želja je tudi rudnik urana Gačin, ki naj bi ga upravljala vojska, za zdaj pa ga ni na seznamu objektov, povezanih z iranskim jedrskim programom.