Črna gora je neodvisnost razglasila junija leta 2006. Foto: Reuters
Črna gora je neodvisnost razglasila junija leta 2006. Foto: Reuters

V raziskavi agencije Ipsos za strateški marketing se je 56 odstotkov vprašanih izreklo za članstvo v severnoatlantskem zavezništvu, medtem ko jih temu nasprotuje 44 odstotkov. Raziskava je zajela 1.015 anketirancev in je bila izvedena od 8. do 16. oktobra.

Referenduma o vprašanju članstva v Natu bi se udeležilo 75 odstotkov vprašanih. Četrtina vprašanih je sicer neopredeljenih oziroma ima izrazito negativen odnos glede udeležbe na tovrstnem referendumu, je za podgoriški dnevnik Pobjeda povedal predstavnik Ipsosa Marko Uljarević.

Napovedana volilna udeležba na referendumu o vstopu v Nato je višja, kot bi bila ob parlamentarnih volitvah, ki bi se jih udeležili dve tretjini vprašanih. Redne parlamentarne volitve v Črni gori naj bi bile na začetku prihodnjega leta.

Črna gora pričakuje, da bo na decembrskem ministrskem zasedanju Nata dobila vabilo v polnopravno članstvo. To je med obiskom v Podgorici prejšnji mesec nakazal tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Vstop Črne gore v zavezništvo podpira tudi Slovenija.

Nato je med vojno na Kosovu pred 16 leti bombardiral tarče v Črni gori, ki je bila takrat skupaj s Srbijo še del Zvezne republike Jugoslavija. Leta 2006 se je Črna gora osamosvojila in se še istega leta priključila Natovemu programu Partnerstvo za mir. Nato je leta 2009 državi odobril akcijski načrt za članstvo, ki je ključen korak za povabilo v polnopravno članstvo.