To je bila največja civilna tožba v zgdovini Kanade, ki se je tudi končala z najvišjo odškodnino v zgodovini kanadskega pravnega sistema. Foto: Reuters
To je bila največja civilna tožba v zgdovini Kanade, ki se je tudi končala z najvišjo odškodnino v zgodovini kanadskega pravnega sistema. Foto: Reuters

S tem se je po 17 letih končal proces okoli milijona Kanadčanov proti tobačnim koncernom JTI-Macdonald, Imperial Tobacco in Rothmans Benson & Hedges. Omenjeni trije koncerni so že napovedali pritožbo na dosojeno odškodnino, ki je najvišja v zgodovini Kanade. Kljub temu bodo morali še pred pravnomočnostjo sodbe del kazni nameniti skladu, na zaslišanju pa ugotoviti, kako bodo sredstva sklada razdelili.

Sodba je posledica dveh skupinskih tožb, ki ju je proti koncernom vložilo okoli milijon Kanadčanov leta 1998, šele nedavno pa se je začelo sojenje. Tožbi so vložili kadilci, ki niso mogli nehati kaditi ali pa so imeli raka na grlu ali pljučih. Podjetja so tožili, ker niso ustrezno opozorila potrošnikov pred nevarnostmi kajenja in ker niso izpolnila splošne obveze, "da se druga oseba ne poškoduje". Obtožili so jih tudi brezobzirnega marketinga in uničenja dokumentov v povezavi s primerom.

Podjetja trdijo, da sodba nima podlage v dokazih. Trdijo, da se Kanadčani že od 50. let prejšnjega stoletja zavedajo zdravstvenih tveganj kajenja in da so na škatlicah cigaret že več kot 40 let natisnjena zdravstvena opozorila.

Sodnik Brian Riordian je svojo odločitev pojasnil: "Podjetja so zaslužila na milijarde dolarjev za ceno pljuč, grl in splošnega zdravja svojih kupcev. Če bi podjetjem dovolili, da se izmažejo brez kazni, kakšno sporočilo bi to bilo za druge industrije, ki so se že ali se še bodo znašle v podobni moralni dilemi?"