Sarkozyjeva priljubljenost dva meseca pred volitvami raste. Foto: Reuters
Sarkozyjeva priljubljenost dva meseca pred volitvami raste. Foto: Reuters

V januarju se je število ljudi brez dela v Franciji povišalo še deveti mesec zapored in dosega najvišjo stopnjo po letu 1999, je za Dogodke in odmeve na Radiu Slovenija poročal Matjaž Trošt.

Francoski predvolilni bitki je bila namenjena zadnja oddaja Globus zunanjepolitične redakcije TV Slovenija. Vabljeni k ogledu.


Tako predsednik Sarkozy kot njegov glavni izzivalec François Hollande, ki mu javnomnenjske ankete kažejo bolje, sta se včeraj s predvolilno kampanjo odpravila na sever Francije, kjer industrija in z njo vse večje število brezposelnih delavcev - brezposelnih je več kot 2,8 milijona oseb - prenašata udarce gospodarske krize. Razprava med ključnima kandidatoma je povsem osebna.

Kot je dejal Sarkozy, si česa podobnega, kot je dejala Hollandova nekdanja življenjska sopotnica in protikandidatka Segolene Royal, ki jo je Sarkozy na volitvah premagal leta 2007, ne bi nikoli drznil reči ter pri tem seveda navedel njene besede. Namreč; ali lahko Francozi imenujejo vsaj eno stvar, ki jo je Hollande dosegel v svojem 30-letnem političnem življenju.

Sarkozy pridobiva na račun Le Penove
Hollande se je odzval bliskovito, rekoč, da je minilo pet let in da se predsednik prelomljenih obljub zdaj skuša predstaviti kot kandidat z novimi zavezami, ki pa so vredne toliko kot njegove neizpolnjene obljube izpred petih let.

Ena izmed anket je v preteklem tednu za prvi krog volitev, ki bo 22. aprila, pokazala le eno odstotno točko razlike, sicer v korist kandidatu socialistov, medtem ko na račun krepitve Sarkozyja najbolj izgublja predstavnica desničarske Nacionalne fronte Marine le Pen. Za drugi krog ankete napovedujejo zmago Hollandu s 56 odstotki glasov, a se njegova prednost zmanjšuje.