Škotski premier Alex Salmond s kolački, na katerih piše
Škotski premier Alex Salmond s kolački, na katerih piše "Aye" oziroma "da", kar je njegov namig za odgovor na referendumu o neodvisnosti Škotske 18. septembra. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Škotski »da« neodvisnosti prvič prehitel »ne«

Enajst dni pred referendumom o neodvisnosti Škotske se je v anketi, ki jo je izvedel britanski inštitut YouGov, za neodvisnost opredelilo 51 odstotkov vprašanih, proti jih je bilo 49 odstotkov. V prvi resnejši anketi na temo škotske neodvisnosti je med 2. in 5. septembrom sodelovalo 1.084 ljudi. Škoti bodo 18. septembra na referendumu z "da" ali "ne" odgovorili na vprašanje: Ali bi morala biti Škotska neodvisna država?

Čeprav sta dve odstotni točki prednosti znotraj statistične napake, to dramatično povečuje napetost pred referendumom in daje resne možnosti Škotski nacionalni stranki (SNP) prvega ministra Alexa Salmonda. Britanski Sunday Times, ki je objavil izide ankete, je med drugim poročal, da je zaradi referenduma zelo zaskrbljena britanska kraljica Elizabeta II., ki zahteva dnevna poročila o dogodkih.

Sladke obljube
Med drugim je britanska vlada Škotski v zameno, če se ne odloči za samostojnost, obljubila več pristojnosti. Britanski minister za finance George Osborne je dejal, da bi, če bo večina na zgodovinskem referendumu glasovala proti samostojnosti, Škotska dobila več pooblastil na področju davkov, javnih izdatkov in socialne države.

"V prihodnjih dneh bomo predstavili vladni načrt, ki daje Škotski več pristojnosti ... S tem bo dobila Škotska največ od obeh svetov. Hkrati se bodo izognili odcepitvi in imeli več svobode pri določanju svoje usode," je dejal.

Škotska kot najbogatejša država na svetu
Največje britanske politične stranke v en glas svarijo pred posledicami morebitne razdružitve, ki bodo predvsem gospodarske. Po njihovem mnenju je Škotska lahko bogatejša in vplivnejša samo kot del Združenega kraljestva, bojijo pa se tudi, da bi škotska samostojnost oslabila britansko diplomacijo in pod vprašaj postavila stalni sedež Velike Britanije v Varnostnem svetu Združenih narodov, zato se vlada premierja Davida Camerona trudi volivce prepričati tudi z argumentom, da je Velika Britanija ena najuspešnejših družbenih in političnih zvez na svetu.

Medtem je vlada v Edinburgu predstavila izračune, po katerih bi se škotski proračun ob morebitni odcepitvi od Velike Britanije povečal za več kot 1.200 evrov na prebivalca. Salmond je prepričan, da bi samostojnost in s tem tudi nazor nad nafto v Severnem morju Škotsko uvrstila med najbogatejše države na svetu. Pravi, da je napočil čas, da Škoti sami odločajo o svoji usodi, brez "okov" britanskega parlamenta s sedežem v Londonu.

Škotski »da« neodvisnosti prvič prehitel »ne«