Tudi v šotorskem naselju v L'Aquili so imeli velikonočno mašo. Foto: Reuters
Tudi v šotorskem naselju v L'Aquili so imeli velikonočno mašo. Foto: Reuters
Ljudje skušajo v naselju 32 šotorov živeti kar se da normalno. Foto: Reuters

Velika noč je letos za prebivalce pokrajine Abruzzo izjemno žalostna, saj je brez strehe nad glavo ostalo več kot 18.000 ljudi, ki so bili prisiljeni velikonočne praznike preživeti v 32 šotorih. Kljub temu so srečni, saj prvič po ponedeljku niso čutili nobenega popotresnega sunka.

V L'Aquilo je danes prispel tudi italijanski premier Silvio Berlusconi, ki se je odločil, da bo veliko noč preživel z žrtvami potresa. "Ne bom jih pustil same," je dejal Berlusconi, ki naj bi naslednji teden sprejel nov odlok o posebnem financiranju za žrtve potresa, s katerim naj bi priskrbel denar za ponovno gradnjo porušenih poslopij.

Papež Benedikt XVI. poslal darila
Prebivalcem, ki so velikonočne praznike preživeli v šotorih, bodo na velikonočno nedeljo postregli z jagnjetino, papež Benedikt XVI. pa je otrokom poslal 500 čokoladnih jajčk. V enem izmed šotorov so uredili oltar, kjer naj bi več kot 100 duhovnikov darovalo velikonočno mašo, za katero je Benedikt XVI. poslal kelihe, duhovniki iz vseh koncev Italije pa so poslali 10.000 hostij in 32 steklenic vina.

Papež Benedikt XVI., ki je napovedal, da bo prizadeto območje obiskal po velikonočnih praznikih, je v svojem nagovoru urbi et orbi (mestu in svetu) omenil tudi žrtve potresa in tiste, ki so ostali brez strehe nad glavo, vseh pa se je spomnil tudi v velikonočni maši v Baziliki svetega Petra v soboto zvečer.

Konec iskanja morebitnih preživelih
V porušenem mestu so medtem nehali iskati preživele, saj po mnenju italijanske civilne zaščite ni več nobenih možnosti, da bi pod ruševinami še našli preživele. Potres je doslej zahteval 293 življenj.

B. T.