Na posnetku so oboroženi moški dejali, da se borijo proti
Na posnetku so oboroženi moški dejali, da se borijo proti "morilski tiraniji". Njim v podporo so se na ulicah Valencie zbrali ljudje, ki so jih venezuelske varnostne sile razgnale. Foto: EPA
Nicolás Maduro
Predsednik Maduro je pohvalil odziv vojske na incident v oporišču v Valencii. Foto: Reuters

Na družbenih omrežjih se je razširil posnetek moških v uniformi, ki so se predstavili kot 41. brigada in dejali, da se upirajo "morilski tiraniji predsednika Nicolása Madura". Maduro je dogodek označil za napad na oporišče, ki da ga je izvedlo 20 ljudi. Deset jih je pobegnilo, dva sta bila ubita, eden ranjen, sedem pa aretiranih.

Maduro je vojski čestital za njen "takojšen odziv" in zatrtje napada, s čimer si je po njegovih besedah prislužila njegovo "občudovanje", poroča BBC. Dogodek je označil za "teroristični napad", ki da so ga izvedli "plačanci". Obljubil je, da bodo varnostne sile našle pobegle moške.

Vlada je sporočila, da je bil aretirani poročnik, ki je dezertiral, drugi pa so bili civilisti v uniformah. Maduro je dejal, da so uživali podporo nasprotnikov njegove vlade v ZDA in Kolumbiji. "To ni državni udar, ampak civilna in vojaška akcija za ponovno vzpostavitev ustavnega reda," je na posnetku dejal vodja skupine, ki se je predstavil kot Juan Caguaripano.

Kljub dogodku se zdijo razmere v državi mirne. Vojaška vozila patruljirajo po Valencii, v iskanje je vključen najmanj en helikopter. V mestu je sicer bilo nekaj demonstracij v podporo oboroženim moškim, a so bili udeleženci razgnani s solzivcem, so dejale priče.

Incident po zasedanju nove skupščine
Upor v Valencii se je zgodil dan po prvem zasedanju ustavodajne skupščine, ki naj bi po Madurovih besedah prinesla mir v državo, po mnenju opozicije pa pomeni orodje, s katerim se bo Maduro držal na oblasti.

Od aprila potekajo v državi protesti proti vladi, v katerih je umrlo že več kot 100 ljudi. Venezuela, ki ima največje zaloge nafte na svetu, se spoprijema s hudim pomanjkanjem hrane in zdravil, inflacija pa je več kot 700-odstotna.