Maduro je trenutno v Limi, zvečer pa bo v Caracasu prisegel kot novi predsednik Venezuele. Foto: EPA
Maduro je trenutno v Limi, zvečer pa bo v Caracasu prisegel kot novi predsednik Venezuele. Foto: EPA

V četrtek pozno zvečer je predsednica državne volilne komisije Tibisay Lucena sporočila, da bo revizija vključevala 46 odstotkov glasov, ki jih še niso naknadno preverili po koncu volitev. "Nikakor si tega ne gre razlagati kot ponovno štetje glasov," je Lucena povedala ob objavi informacije.

Opozicijski kandidati Henrique Capriles je takoj po napovedi volilne komisije že sporočil, da njegov štab sprejema in pozdravlja odločitev. Capriles si je za revizijo oz. za ponovno štetje glasov prizadeval že od objave rezultatov volitev, kjer je z majhno prednostjo slavil Nicolas Maduro, ki ga je pokojni Hugo Chavez izbral za svojega naslednika. Maduro je Caprilesa premagal za približno 265.000 glasov.

Maduro naj bi prisegel še danes
Maduro, ki naj bi prav danes prisegel kot novi venezuelski predsednik, se udeležuje izrednega zasedanja Združenja južnoameriških držav (Unasur), ki je posvečeno prav politični krizi v Venezueli. V Limo se je Maduro odpravil v upanju, da pridobi podporo svojih latinskoameriških kolegov. "V Venezueli nimamo opozicije, ampak stalno zaroto, ki jo vodijo ZDA," je ob odhodu iz Caracasa sporočil Maduro.

Na srečanju v Limi sodelujejo predstavniki desetih članic organizacije, ki ima sicer 12 članic. Brazilijo, Argentino, Urugvaj, Bolivijo in Čile zastopajo predsedniki oz. predsednice, ki naj bi se nato iz Lime odpravili v Caracas na slovesno prisego novega predsednika Venezuele.