Privrženci Caprilesa so se zgrnili na ulice. Foto: EPA
Privrženci Caprilesa so se zgrnili na ulice. Foto: EPA

Volilna komisija v Venezueli je potrdila zmago izbranca pokojnega voditelja Huga Chaveza in začasnega predsednika Nicolasa Madure na nedeljskih predsedniških volitvah.

Njegov tekmec, kandidat opozicije Henrique Capriles, zaradi tesnega izida poraza ni priznal in zahteva ponovno štetje glasov. Maduri je prisodila 50,8 odstotka glasov, Caprilesu pa 49 odstotkov.

"Sem Chavezov sin in želim nadaljevati njegovo zapuščino, zaščititi revne in našo neodvisnost," je dejal nekdanji voznik avtobusa Maduro in opozicijo obtožil, da ima "miselnost državnega udara".

Caprilesovi volivci izida ne priznavajo, zato so v ponedeljek organizirali proteste, ki so se sprevrgli v spopade s policijo in vojsko. Na ulicah Caracasa se je zbralo na tisoče privržencev opozicije, ki so trdili, da so se na volitvah zgodile prevare. Policija jih je razgnala tudi z uporabo solzivca.

Opozicija je že napovedala nove proteste, hkrati pa je svoje privržence k protestom pozval tudi Maduro.

Ponovno štetje glasov je med drugim podprla tudi Organizacija ameriških držav (OAS) s sedežem v Washingtonu.

ZDA so medtem sporočile, da bi bilo ponovno štetje "pomemben in potreben korak". Kot je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney, bi bilo hitenje v sedanjih okoliščinah v neskladju s pričakovanji Venezuelcev, ki želijo jasen in demokratičen izid.

Maduro, ki je zahteve po ponovnem štetju glasov označil za "muhe buržujev", naj bi za šestletni mandat prisegel v petek.