Venezuela je ladjo zasegla na območju, ki si ga lastita tako Caracas kot Georgetown. Foto: EPA
Venezuela je ladjo zasegla na območju, ki si ga lastita tako Caracas kot Georgetown. Foto: EPA

Gvajana tako trdi, da je venezuelska mornarica vstopila v njene vode in zasegla ladjo. Gre sicer za ozemlje, ki si ga lastita obe državi. Gvajanska vlada je sporočila, da predstavlja venezuelsko dejanje v pokrajini Essequibo "resno grožnjo miru v regiji".

Ladjo sicer uporablja podjetje Anadarko iz ameriške zvezne države Teksas, ki je dobilo dovoljenje za iskanje nafte v teh krajih. Ladjo, na kateri je tudi najmanj pet ameriških državljanov, je venezuelska vojaška mornarica prisilila, da je odplula do venezuelskega otoka Margarita. Ladja sicer pluje pod panamsko zastavo in je v lasti singapurskega podjetja.

Predstavnik podjetja Anadarko Brian Cain je dejal, da sodelujejo z gvajansko vlado, ameriško obalno stražo in osebjem veleposlaništva v poskusih, da dosežejo varno izpustitev posadke in plovila.

"Venezuela ne bi kršila ozemlja bratskega naroda"
Venezuelsko zunanje ministrstvo je v izjavi zahtevalo uradno pojasnilo gvajanskih oblasti, poroča BBC. "Venezuela izraža globoko zaskrbljenost zaradi načina, na katerega tuje ladje z dovoljenjem gvajanske vlade vstopajo v venezuelske teritorialne vode in ekskluzivno gospodarsko območje," so zapisali. "Ponavljamo, da bolivarska narodna mornarica ne bi nikoli kršila ozemlja bratskega naroda," so dodali.

Gvajana in Venezuela sta sicer že bili v sporu zaradi spornega ozemlja zahodno od reke Essequibo, ki predstavlja kar dve tretjini ozemlja Gvajane. Venezuela si ga lasti od 19. stoletja, ko je bila Gvajana še britanska kolonija.

Nekdanji venezuelski predsednik Hugo Chavez je sicer odnose med sosednjima državama skušal izboljšati. Leta 2004 je ob obisku gvajanskega glavnega mesta Georgetown tako dejal, da je "integracija Južne Amerike in Karibov vitalnega pomena, še posebej zdaj, ko je neoliberalizem propadel".