Katoliško cerkev zadnja leta pretresajo spolni škandali. Foto: EPA
Katoliško cerkev zadnja leta pretresajo spolni škandali. Foto: EPA
Irski kardinal Sean Brady
Irski kardinal Sean Brady se je zaradi svoje vloge pri prikrivanju spolnih zlorab "iz vsega srca" opravičil vsem, ki čutijo, da jih je razočaral. Foto: EPA

Dolgo pričakovano pastoralno pismo o spolnih zlorabah otrok, ki so jih v zadnjih 30 letih zagrešili irski duhovniki, dublinska nadškofija pa je to uspešno prikrivala, je papež Benedikt XVI. napovedal že pred več kot mesem dni, ko se je na kriznem sestanku sestal z irskimi škofi, kjer je pedofilijo označil za gnusen zločin in smrtni greh.

Pastoralno pismo irskim vernikom je prvi papeški dokument, ki je posvečen izključno pedofiliji v cerkevnih vrstah, v njem pa naj bi bili napotki, kako v prihodnosti preprečiti in kaznovati spolne zlorabe otrok, ki bi jih zagrešili duhovniki. V pismu naj se papež ne bi dotaknil samo spolnih škandalov na Irskem, ampak tudi v njegovi rodni Nemčiji, v Avstriji, Švici in na Nizozemskem, od koder prihajajo zadnja razkritja.

Papež je v sredinem nagovoru romarjem na Trgu svetega Petra v Vatikanu napovedal, da bo pismo podpisal v petek in ga takoj poslal irskim škofom, da bi se pripravili na nedeljo, ko bo pismo prebrano v cerkvah pri mapi. Besedilo pisma bo objavljeno v soboto, so sporočili iz Vatikana.

Benedikt XVI. je v sredo izrazil upanje, da bo njegovo pismo pomagalo pri procesu "kesanja, celjenja ran in obnove." V pismu naj bi papež izrazil obžalovanje za, kot je sam že opisal, sramotno in sovražno obnašanje nekaterih duhovnikov.

Načet ugled in zaupanje v Cerkev
Razkritje spolnih škandalov na Irskem in nato še v drugih državah po Evropi ni načelo samo ugleda Cerkve kot moralne institucije, ampak odprlo možnosti za številne tožbe žrtev pedofilije, kot je bil to primer v ZDA, kjer so do zdaj duhovniki največkrat zlorabili otroke in so zaradi odškodnin nekatere škofije bankrotirale.

Spolni škandali pa so zredčili tudi vrste vernikov in če se je še v 70. letih prejšnega stoletja kar 90 odstotkov prebivalcev Irske vsaj enkrat na teden udeležilo verskega bogoslužja, se je to število danes prepolovilo. Vernike je še najbolj prizadelo, da so škofje prikrivali spolne zlorabe, čeprav so vedeli za njihovo razsežnost, da bi tako zaščitil ugled Cerkve in duhovnikov.

Patsy McGarry, ki za Irish Times pokriva cerkvene zadeve, je za CNN povedal, da so imeli nekoč škofje na Irskem poseben status, ki je bil še pomembnejši od ministskega položaja v vladi, danes pa je položaj popolnoma obraten in ljudje nimajo več spoštovanja do cerkvenih dostojanstvenikov.