Če moški in ženske v v javnosti hodijo skupaj, tvegajo hudo kazen. Foto: EPA
Če moški in ženske v v javnosti hodijo skupaj, tvegajo hudo kazen. Foto: EPA
Agenti vestno skrbijo, da so v času molitev trgovine zaprte. Foto: EPA
Prizor iz prihodnosti: Savdijka za volanom. Nič ne kaže, da bodo lahko kmalu same vozile avtomobile. Foto: EPA

Gre za 5.000 agentov komisije za spodbujanje kreposti in preprečitev pregrešnosti, ki je bolj znana pod imenom haja oziroma komisija. Njeni člani nosijo veliko odgovornost: ne skrbijo le, da se trgovine zaprejo petkrat na dan v času molitve ali da se moški in ženske naključno ne približajo na ulicah, pomagajo tudi v boju proti čarovništvu, tihotapcem alkohola in preprodajalcem mamil.

Njihove obveznosti so se pred kratkim še povečale, saj morajo po novem paziti, da se v Džedi ne bi trgovalo z mačkami, na njihovem udaru pa so celo "barbarski frizerji" v Medini, saj ponujajo možnost zahodnjaških frizur, ki so popolnoma v neskladju z verskimi prepričanji.

Prva civilna tožba proti haji
V zadnjem času pa so agenti na udaru javnosti, saj se pojavlja čedalje več pritožb zoper postopke, ki jih uporabljajo, med drugim so savdski mediji poročali, da naj bi v njihovem priporu umrlo več državljanov.

Prišlo je celo do zgodovinske prve tožbe proti haji - neka ženska se je odločila, da vloži civilno tožbo proti komisiji, ker so jo, skupaj s hčerko, člani haje ustavili pred nakupovalnim centrom, ju obtožili, da nista dostojno oblečeni, njunega voznika odvlekli iz vozila, mater in hčer pa odpeljali na zaslišanje, piše britanski Economist. Na poti do tja so doživeli nesrečo in več potnikov je bilo poškodovanih.

Dogodek je sprožil val ogorčenja, v različnih spletnih klepetalnicah so se pojavile zahteve po ukinitivi komisije, kar se ni zgodilo že več let, v spomin pa so obudili dogodek iz leta 2002, ko so agenti komisije zaprli izhode iz goreče dekliške šole, ker naj dekleta ne bi bila dostojno oblečena. Umrlo je 14 deklet. Leta 2003 so savdijski mediji poročali, da so neko žensko pretepli in zaprli v samico, ker se je sama peljala v taksiju.

Pozneje se je začel mučen in počasen postopek spreminjanja pravil, ki jih lahko pri opravljanju svojih dolžnosti uporabljajo agenti. Med drugim zanje velja obvezna nošnja identifikacijske značke, spodbujajo pa jih k neuporabi palic, sicer njihovega zaščitnega znaka, nekateri pa so morali celo na tečaj lepšega obnašanja do javnosti, vendar pa izidi ukrepov niso vedno najbolj uspešni.

Mutavaeni, kot se imenujejo pripadniki komisije, so prepoznavni po s kano obarvanih bradah in tetovažah, odgovorni pa so le savdskemu kralju. Med njihove naloge spada nadzor, da ženske nosijo abadžo, tradicionalno pokrivalo, in da ne kadijo v javnosti, so pa tudi glavni nadzorniki, da se v državi ne bi razširilo praznovanje zahodnih praznikov, kot je na primer valentinovo. Tisti, ki kršijo pravila, tvegajo kruto kazen, od pretepanja do javnega ponižanja, pred roko njihove pravice pa niso varni niti tujci.

Prikladen način za nadzor mladih
Nekateri savdski liberalci upajo, da bo okrepljen pritisk za spremembo obrodil sadove. Med drugim predlagajo revizijo sprejetih prepovedi, kot na primer vožnjo kolesa ali kajenje. Haja skrbi tudi za zmanjšanje visoke ravni nezaposlenosti in velik presežek diplomirancev, saj mnogo mladih pridobi v svoje vrste, da nadzirajo sovrstnike.

K. T.