Albrightova na odprtju Mednarodnega vrha žensk v Prištini oktobra letos. Foto: EPA
Albrightova na odprtju Mednarodnega vrha žensk v Prištini oktobra letos. Foto: EPA

Oni so ji očitali vojne zločine, ona pa jih je označila za "nagnusne Srbe". Posnetki prepira so zakrožili po internetu.

Na posnetkih na YouTubu je videti Albrightovo, kako na protestnike, ki so na podpisovanje njene knjige prišli skupaj s filmsko ekipo, večkrat zavpije "Ven, ven". Oni je ne poslušajo in se ji vedno bolj približujejo. Na koncu nekdanja državna sekretarka vstane in skupaj s pomočnico odide, še prej pa pripomni, da so "nagnusni Srbi".

Prepir je po poročanju različnih medijev izbruhnil 23. oktobra, ko je Albrightova v knjigarni v svojem rojstnem mestu podpisovala novo knjigo spominov z naslovom Prague Winter: A Personal Story of Remembrance and War, 1937-1948 (Praška zima: Osebna zgodba spominjanja in vojne, 1937-1948).

"Prijatelji Srbije in Kosova"
Aktivisti, ki so jo razburili, so pripadali češki skupini "Prijatelji Srbije in Kosova", ki jo vodi filmski režiser Vaclav Dvorak. S seboj so prinesli Dvorakov dokumentarni film Stolen Kosovo (Ukradeno Kosovo) in plakate s fotografijami, ki so zavzemanje Albrightove za bombardiranje Srbov med konfliktom na Kosovu označevali kot nehumano.

"Tudi to je vaše delo, gospa," so ji med drugim dejali aktivisti in jo prosili, naj - tako kot izvode svoje knjige - podpiše tudi plakate, česar pa ni storila. Aktivisti so na koncu odšli, potem ko je posredovala policija.

Med vodenjem ameriškega State Departmenta je bila Albrightova ena glavnih akterjev, ki so se zavzemali za mednarodno posredovanje v vojnah na območju nekdanje Jugoslavije, in naj bi bila med najbolj "zaslužnimi" za Natovo bombardiranje leta 1999. Revija Time je to Natovo posredovanje označila celo kot "Madeleinino vojno".