V Kobaneju še vedno potekajo spopadi med kurdskimi borci in islamskimi skrajneži za nadzor nad mestom. Foto: EPA
V Kobaneju še vedno potekajo spopadi med kurdskimi borci in islamskimi skrajneži za nadzor nad mestom. Foto: EPA
Transportna letala C-130 so v bližini obleganega mesta Kobane odvrgla orožje, strelivo in medicinsko opremo, ki so jih zagotovile kurdske oblasti v Iraku. Foto: YouTube

"Postalo je jasno, da je bilo to narobe," je izjavil Erdogan in dodal, da je orožje in strelivo končalo v rokah pripadnikov glavne kurdske politične sile v Siriji, Demokratične unije (PYD), kot tudi v rokah pripadnikov Islamske države.

Ameriška tovorna letala so na začetku tedna odvrgla orožje, strelivo in medicinsko opremo za kurdske borce, ki se že več kot mesec dni borijo proti skrajnežem za nadzor nad sirskim mestom Kobane le streljaj od turške meje.

ZDA so sporočile, da dva paketa nista dosegla svoje tarče. Enega so uničili, do drugega pa so se dokopali islamski skrajneži.

Erdogan je nakazal, da je za Turčijo enako problematično tudi to, da je orožje padlo v roke PYD-ja, katerega oboroženo krilo Zaščitne enote kurdskega ljudstva (YPG) vodi boj proti Islamski državi. Za uradno Ankaro je PYD sirska veja Kurdske delavske stranke (PKK), ki se bori za večjo avtonomijo na jugovzhodu Turčije.

"Vsakršna podpora, ki jo dajete PYD-ju, koristi PKK-ju. In kot Turčija se moramo boriti proti temu," je danes dejal Erdogan. Turčija je zaradi sovraštva do PYD-ja na nasprotnem bregu z ZDA, ki podpirajo boj te skupine proti skrajnežem in pravijo, da je ne bi smeli enačiti s PKK-jem.

ZDA so do zdaj izvedle več kot 135 zračnih napadov proti IS-ju v Kobaneju v Siriji. Ta teden pa se je zgodilo prvič, da so kurdskim silam ob turški meji poslali tudi orožje.

ZDA odvrgle več pošiljk
Na spletu se je pojavil videoposnetek o več pošiljkah orožja, ki naj bi jih ZDA z letali odvrgle Kurdom, ki se bojujejo v Kobaneju.

Na posnetku sredi praznega polja zamaskirani džihadist hodi do razpetega padala, ki leži na tleh, nanj pa je pripeta velika pošiljka. V naslednjem kadru odpira lesene zelene zaboje, v katerih so ročne bombe in strelivo. "To je vojaška oprema, ki so jo odvrgle ameriške sile. To so bombe, ki so jih ameriške sile odvrgle za kurdsko stran. Zdaj so vojni plen mudžahidov," reče moški na posnetku.

"O zračni pošiljki nismo bili obveščeni"
V soboto so ZDA potrdile, da so s tremi transportnimi letali C-130 hercules res odvrgle 28 vojaških in medicinskih pošiljk.

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih (ZN) Vitalij Čurkin je dejal, da ga ne preseneča, če bi se IS polastil ameriške pošiljke, "saj sta nujno potrebni sodelovanje s sirsko vlado in delovanje v skladu z odločitvami Varnostnega sveta ZN-a". Sirski predstavnik pri ZN-u Bašar Džafari je dejal, da ne more potrditi, ali je ameriško orožje res prišlo v roke IS-ja, saj Sirija sploh ni bila obveščena o sami akciji.

"O zračni pošiljki nismo bili obveščeni. Do zdaj so nas obvestili le enkrat, ko je ameriška predstavnica (Samantha Power) obvestila sirsko vlado o začetku vojaške operacije," je dejal Džafari.

Ameriško orožje tudi v roke skrajnežev
Ameriško orožje tudi v roke skrajnežev