Zračni napadi, ki jih je bilo od začetka oktobra že 135, in prizadevanja Kurdov za obrambo Kobaneja so upočasnili napredovanje skrajnežev. Foto: Reuters
Zračni napadi, ki jih je bilo od začetka oktobra že 135, in prizadevanja Kurdov za obrambo Kobaneja so upočasnili napredovanje skrajnežev. Foto: Reuters

Iz osrednjega poveljstva ameriške vojske v Tampi na Floridi so sporočili, da so transportna letala C-130 v bližini obleganega mesta Kobane odvrgla orožje, strelivo in medicinsko opremo, ki so jih zagotovile kurdske oblasti v Iraku. Po njihovih besedah gre za prispevek k obrambi mesta, ki ga že od sredine septembra oblegajo borci Islamske države.

Turčija s potezo ne bo zadovoljna
Ameriški dobavi orožja Kurdom v Siriji nasprotuje Turčija, saj je prepričana, da so Kurdi povezani s kurdskimi separatisti v Turčiji, zato Ankara zagotovo ne bo zadovoljna z ameriško potezo. Iz Bele hiše so sporočili, da je ameriški predsednik Barack Obama v nedeljo zvečer poklical turškega kolega in ga obvestil o nameri, da bodo Kurdom odvrgli orožje, a komentarja iz Ankare še ni.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nedeljo sporočil, da ne bo dovolil, da bi se kurdski borci dokopali do ameriškega orožja, Turčija pa vztrajno zavrača tudi klice na pomoč Kurdom, ki se borijo v Kobaneju.

Kobane: Napredovanje skrajnežev upočasnjeno
ZDA so nadaljevale tudi zračne napade na položaje Islamske vojske v mestu Kobane in njegovi okolici. Zračni napadi, ki jih je bilo od začetka oktobra že 135, in prizadevanja Kurdov za obrambo mesta so upočasnili napredovanje skrajnežev. "Kombinacija zračnih napadov in odpora kopenskih sil je upočasnila napredovanje Islamske države, ubila na stotine njihovih borcev in uničila njihovo orožje in drugo opremo," so sporočili iz osrednjega poveljstva, a obenem opozorili, da IS še vedno grozi kurdskim borcem in da bi lahko Kobane še vedno padel v roke Islamske države.