V Turčiji živi okoli 15 milijonov Kurdov. Foto: EPA
V Turčiji živi okoli 15 milijonov Kurdov. Foto: EPA
Kobane
Nad Kobanejem se že več tednov vije dim. Foto: Reuters

Turška bojna letala F-16 so v noči na torek napadla položaje pripadnikov PKK-ja v vasi Daglica v pokrajini Hakari v bližini meje z Irakom. Gre za prve napade turške vojske na kurdske borce, odkar je marca lani PKK enostransko razglasil premirje.

Turški časopis Hürryjet je poročal, da naj bi bile tarče napadov vpletene v "umore, oborožene incidente in napade na varnostna oporišča". Pripadniki PKK-ja naj bi po poročanju časopisa policijsko postajo napadali s protitankovskimi izstrelki. Letalski napadi naj bi PKK-ju zadali hud udarec, je dodal časopis.

Oboroženo krilo PKK-ja je pozneje sporočilo, da sta bili v letalskih napadih zadeti dve njihovi oporišči, Ankaro pa so obtožili, da je prekršila enostransko prekinitev ognja. Sporočili so še, da so se pripadniki PKK-ja na območju tudi spopadli s turškimi silami.

Kurdi zahtevajo ukrepanje Turčije proti skrajnežem
Zračni napadi so se zgodili po množičnih protestih, na katerih je kurdska skupnost v preteklem tednu predvsem na jugovzhodu države izražala nezadovoljstvo zaradi neukrepanja Turčije ob napredovanju pripadnikov skrajne skupine Islamska država v kurdskem mestu Kobane na severu Sirije. Pri tem so izbruhnili spopadi s policijo, v katerih je umrlo nekaj deset ljudi, več kot 100 je bilo ranjenih.

Zaradi spopadov v Kobaneju se je krhka prekinitev ognja med Ankaro in PKK-jem, ki jo turške oblasti in večina mednarodne skupnosti obravnavajo kot teroristično organizacijo, precej zamajala. Vodja PKK-ja Abdullah Öcalan, ki prestaja dosmrtno zaporno kazen, je na začetku meseca opozoril, da bi bilo lahko mirovnih pogajanj s turško vlado konec, če bo pripadnikom Islamske države dopustila izvesti pokol v Kobaneju.

V 30 letih nasilja med turško vojsko in PKK-jem je umrlo najmanj 40.000 ljudi. V Turčiji sicer živi 15 milijonov Kurdov, ki predstavljajo 20 odstotkov prebivalstva.

Boj za Kobane
Pripadniki Islamske države so kljub okrepljeni obrambi kurdskih borcev prodrli v središče mesta Kobane, a so kurdski borci sporočili, da so uspeli znova prevzeti nadzor nad strateško pomembnim hribom Tal Šair na zahodu Kobaneja, ki so ga skrajneži zavzeli pred desetimi dnevi. Kurdski borci so napredovali ob pomoči koalicijskih zračnih napadov. Boji za mesto Kobane še vedno potekajo tudi tik ob meji s Turčijo.

Mednarodna organizacija Amnesty International je medtem sporočila, da so šiitske milice v Iraku v znak maščevanja za napade skrajne Islamske države v preteklih mesecih ugrabile in ubile več deset sunitov. Ob tem so v organizaciji pojasnili, da šiitske milice dobivajo podporo iraških oblasti.

Turčija napadla kurdske borce
Turčija napadla kurdske borce