Kudrina naj bi zmotilo, ker ga Putin ni predlagal za svojega naslednika na premierskem položaju, ampak je tega ponudil Medvedjevu. Foto: EPA
Kudrina naj bi zmotilo, ker ga Putin ni predlagal za svojega naslednika na premierskem položaju, ampak je tega ponudil Medvedjevu. Foto: EPA
Aleksej Kudrin
Kudrin naj bi še posebej ujezil Putina, ker je svoje izjave o Medvedjevu izrekel v nedeljo, ko je bil še na srečanju svetovnih finančnih ministrov v Washingtonu. Foto: EPA
Moskva
Rusi lahko pričakujejo, da jim bo še dolgo vladal dvojec Putin - Medvedjev. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin je nekdanji agent KGB-ja, ki je postal ruski predsednik leta 2000 in Rusom prinesel stabilnost po viharnih letih pod Jelcinovo oblastjo. Foto: EPA

"Odstopil sem in moj odstop je bil sprejet," je povedal Kudrin. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika je dejal, da je Medvedjev podpisal odstopno izjavo finančnega ministra.

Kudrin je bil finančni minister od leta 2000 in je v veliki meri odgovoren, da se je rusko gospodarstvo znova postavilo na noge po hudi gospodarski krizi leta 1998, ko so bili Rusi priča drastični devalvaciji svoje valute. Tudi med tokratno svetovno gospodarsko krizo je Kudrin pomagal Rusiji premagati težave.

Zahodni vlagatelji so v konservativnem finančnemu ministru videli poroka za finančno stabilnost Rusije, zato se pričakuje, da bo njegov odstop velik udarec za rusko gospodarstvo in bo pomenil slabe napovedi za izvedbo potrebnih reform.

Po ostrih izjavah odstop edina možnost
Medvedjev je v soboto napovedal, da bo kandidaturo za predsednika na volitvah prihodnje leto prepustil Putinu, ki je dozdajšnjemu predsedniku nato predlagal, da prevzame njegov položaj premierja.

S tem se Kudrin ni strinjal in že v nedeljo je dejal, da ne bo mogel delovati v vladi, ki bi jo vodil Medvedjev, saj se ne strinja z njegovo gospodarsko politiko. Med drugim je predsedniku očital, da skuša zvišati javno porabo, še zlasti za vojsko, s čimer naj bi škodoval ruskemu proračunu.

"Ne vidim se v novi vladi. Ne gre za to, da bi mi kdor koli ponudil kar koli. Mislim, da mi razlike ne bodo dopuščale, da bi bil v taki vladi," je dejal Kudrin.

Po Kudrinovem oznanilu je Medvedjev v dokaj ostrem tonu sporočil, da so take izjave neprimerne in da za njih ni nobenega opravičila.

"Če se vi, Aleksej Leonidovič, ne strinjate s potjo predsednika, potem je za vas samo ena pot in jo poznate: da odstopite," mu je na sestanku v Dimitrovgradu, ki se ga je udeležil tudi Kudrin, svetoval predsednik.

Kudrin je ob teh besedah osupel, a je Medvedjevu takoj priznal, da ima z njim nesoglasja. Kmalu zatem je predsednik na svojo mizo dobil odstopno izjavo Kudrina. Medvedjev kot predsednik nima pooblastil, da bi razrešil ministra.

Putin si je zagotovil gladek prenos oblasti
50-letni Kudrin je bil tesen Putinov sodelavec že iz časov, ko sta v 90. letih prejšnjega stoletja skupaj delovala v mestni oblasti v Sankt Peterburgu. Da mu Putin resnično zaupa, kaže njegovih 11 let na čelu finančnega ministrstva.

Chris Weaker iz ruske posredniške družbe Troika Dialog meni, da je Kudrinova poteza bolj znak njegovih ambicij postati predsednik vlade, kot pa razhod s Putinom. Tako je Kudrin kar sam postavil Putina pred izbiro za prihodnjega premierja - ali jaz ali Medvedjev.

Po drugi strani je analitik Tim Ash pri RBS-ju (Royal Bank of Scotland) prepričan, da je Kudrinova glava cena za Putinovo gladko vrnitev nazaj v predsedniško palačo, čeprav bo to povzročilo nekaj negotovosti za rusko gospodarstvo.

Aleksej Devjatov iz ruske finančne korporacije Uralsib meni, da za zdaj ni na vidiku nobenega, ki bi lahko zamenjal Kudrina, za katerega pravi, da je profesionalec, ki se je dokazal tako doma kot v tujini.

Kudrin je prvi visoki politik, ki je odstopil po napovedani zamenjavi najvišjih položajev v državi med Medvedjevom in Putinom po prihodnjih volitvah.

V spodnjem posnetku ruske televizije RT si lahko ogledate sestanek, na katerem je Medvedjev jasno povedal Kudrinu, kaj mora storiti.