Al Zavahiri se je omenjal kot eden glavnih kandidatov za novega vodjo Al Kaide. Foto: EPA
Al Zavahiri se je omenjal kot eden glavnih kandidatov za novega vodjo Al Kaide. Foto: EPA
Bin Laden in Al Zavahiri
Bin Laden in Al Zavhiri sta bila najbolj prepoznavna obraza Al Kaide. Foto: EPA
Al Zavahiri nasledil bin Ladna

Novico o novem voditelju Al Kaide je sporočila arabska televizija Al Arabaija, vendar ni navedla nobenih podrobnosti.

"Vodstvo Al Kaide po koncu posvetovanj naznanja, da je šejk Ajman Al Zavahiri prevzel odgovornost za vodenje skupine," je pisalo v izjavi za javnost na spletni strani Ansar Al Mudžahedin.

Nima karizme bin Ladna
Ameriški admiral Mike Mullen nad izbiro novega vodje Al Kaide ni presenečen in meni, da teroristična mreža še vedno predstavlja grožnjo ZDA. "Tako kot smo iskali in ubili bin Ladna, bomo zagotovo enako naredili z Al Zavahirijem," je dejal admiral.

Neki drugi neimenovani predstavnik ameriških oblasti pa je za BBC dejal, da Egipčan nima niti približno takšnih "priporočil" kot bin Laden. "Njegov vzpon na vrh bo verjetno ustvaril kritiko ali pa ga celo odtujil od Al Kaide," je prepričan in dodajda, da bo imel 59-letnik - na njegovo glavo je razpisana nagrada 25 milijonov ameriških dolarjev - težave pri vodenju teroristične mreže, saj se bo moral boriti za lastno preživetje.

Analitiki ocenjujejo, da je Al Zavahiri inteligenten, da pa nima karizme svojega predhodnika.

Desna roka in mentor bin Ladna
Al Zavahiri je do zdaj veljal za desno roko bin Ladna in nekateri so ga opisovali kot glavnega organizatorja in najbližjega mentorja bin Ladna. "Ajman je za bin Ladna kot možgani za telo," je povedal odvetnik iz Kaira Montaser Al Zajat, ki ga je nekoč branil.

V začetku junija je v prvem odzivu na uboj najbolj iskanega terorista na svetu Al Zavahiri napovedal nadaljevanje boja Al Kaide proti ZDA in njenim zaveznikom. "Človek, ki je ustrahoval Ameriko v času svojega življenja, jo bo strahoval še naprej po smrti," je napovedal.

Po domnevah zahodnih obveščevalnih služb se Al Zavahiri skriva v Pakistanu, tako kot je tam imel svoje skrivališče njegov nekdanji nadrejeni. Bin Laden je bil ubit v začetku maja v ameriški vojaški operaciji v mestu Abotabad, nekaj deset kilometrov severno od prestolnice Islamabad.

Od zdravnika do sodelavca bin Ladna
Al Zavahiri je bil rojen leta 1951 v vplivni družini v egiptovski prestolnici in njegov dedek je bil veliki imam Al Zaraja, ene najpomembnejših mošej v arabskem svetu. Na najbolj prestižni egiptovski medicinski fakulteti je diplomiral leta 1974, leto dni pred tem pa se je že pridružil egiptovskemu Islamskemu džihadu.

Potem ko so skrajneži, preoblečeni v vojake, leta 1981 ubili egiptovskega predsednika Anvarja Al Sadata, se je značel med več sto aretiranimi. Čeprav je bil na sojenju za atentat, pa ga niso obsodili zaradi smrti Sadata, ampak zaradi nošenja orožja in ga obsodili na tri leta zapora.

Bin Laden in Al Zavahiri sta se srečala v 80. letih prejšnjega stoletja, ko sta bila oba v pakistanskem mestu Peševar, od koder sta podpirala boj mudžahedinov v Afganistanu proti sovjetskim silam. Al Zavahiri je kot član Rdečega polmeseca pomagal pri oskrbi afganistanskih ranjencev.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate enega redkih posnetkov, na katerem sta skupaj bin Laden in Al Zavahiri.

Al Zavahiri nasledil bin Ladna