Prebivalci vasi, ki naj bi jih premaknili zaradi gradnje jedrskih elektrarn, napredek spremljajo z zaskrbljenostjo. Foto: Reuters
Prebivalci vasi, ki naj bi jih premaknili zaradi gradnje jedrskih elektrarn, napredek spremljajo z zaskrbljenostjo. Foto: Reuters
Protesti proti vietnamskim jedrskim načrtom pred veleposlaništvom Vietnama v Bagkoku. Foto: EPA
Japonce je tragedija v Fukušimi dodobra zaznamovala. Foto: Reuters
Prve jedrske elektrarne v Vietnamu naj bi gradile Rusija, Japonska in Južna Koreja. Foto: Reuters

Delavnica, ki jo sponzorira japonska agencija za jedrsko energijo, se je začela s fiziko sevanja, pri čemer so študenti s pomočjo japonskih strokovnjakov zbrali vzorce in jih analizirali v laboratoriju, ki ga je zgradila Japonska.
"Jedrska energija je pomembna za vietnamsko energijsko varnost, a ima tako kot ogenj dve strani," razlaga eden izmed študentov. "Moramo se naučiti, kako izkoristiti njeno dobro stran."

V času, ko se Vietnam pripravlja na začetek enega najambicioznejših jedrskih programov na svetu, se na vse pretege trudi iz nič vzgojiti široko polje strokovnjakov, potrebnih za upravljanje in reguliranje jedrskih elektrarn.
Vlada, ki krepi programe jedrskega inženiringa na univerzah in pošilja vse več mladih na izpopolnjevanje v tujino, trdi, da bo imel Vietnam dovolj usposobljenih strokovnjakov, da bo varno upravljal industrijo, ki naj bi zrasla iz enega jedrskega reaktorja leta 2020 na 10 reaktorjev do leta 2030.

"Dolgoletne sanje"
A nekateri vietnamski in tuji strokovnjaki menijo, da je bilo premalo časa za postavitev kredibilnega regulatorskega telesa, še posebej v državi, kjer je korupcija, slabi varnostni standardi in netransparentnosti. Ti strokovnjaki pravijo, da bi pretirano ambiciozen časovni plan lahko pripeljal do take vrste šibke regulacije ter skrivaj domenjenih navez med regulatorji in izvajalci, ki so prispevali h katastrofi v japonski jedrski elektrarni v Fukušimi marca lani.
Hien Fam Dui, eden najvidnejših vietnamskih jedrskih znanstvenikov in vladni svetovalec, pravi, da so pripeljati jedrsko silo v Vietnam njegove "dolgoletne sanje". A priznava, da so vladni načrti osnovani "brez temeljitih ocen inherentnih težav jedrske sile, še posebej tistih, ki se pojavljajo v manj razvitih državah". Hien je ob tem izpostavil veliko število nesreč na vietnamskih cestah kot najvidnejši primer "slabe varnostne kulture", ki da prežema "vsa polja dejavnosti v državi".

Tran Dai Fuc, vietnamsko-francoski jedrski inženir, ki je delal 40 let v francoski jedrski industriji, zdaj pa dela kot svetovalec vietnamskega ministrstva za znanost in tehnologijo, pravi, da potencialne težave niso povezane s tehnologijo reaktorjev, ampak "s pomanjkanjem demokracije in z odgovornostjo osebja, kulturo zagotavljanja kakovosti in splošne varnosti glede umestitve in vpliva na okolje".

Šolanje na Japonskem
Vietnamska vlada se boji, da bo brez jedrske energije močna gospodarska rast države ogrožena. Vietnam, ki se zanaša po večini na hidroelektrično energijo, naj bi leta 2015 postal čisti uvoznik energije. Za gradnjo vietnamskih prvih dveh jedrskih elektrarn sta že bili izbrani Rusija in Japonska - pričakuje se, da bo za gradnjo tretje izbrana Južna Koreja.

Za Japonsko je bila pogodba plod dolgoletnega lobiranja njene vlade in jedrske industrije, ki je doma ogrožena zaradi negativnega javnega mnenja po lanski krizi. Od leta 2001 je šlo čez delavnice japonske agencije za jedrsko energijo okoli 500 Vietnamcev. Rusija je Vietnamu obljubila posojila, vredna od 8 do 9 milijard dolarjev, da bi financirala gradnjo prve elektrarne, Japonska pa naj bi Vietnamu pomagala zgraditi ceste, pristanišča in drugo infrastrukturo za podporo jedrske elektrarne.

Razblinjene sanje
Prav zaradi še vedno živih spominov na Fukušimo je aktivna vloga japonske vlade pri trženju jedrskih elektrarn državam v razvoju, kakršna je Vietnam, sprožila ostre kritike. Vladna posojila z nizkimi obrestmi, ki bodo šla iz davkoplačevalskega denarja, bodo koristila le politično povezanim proizvajalcem elektrarn, trdijo kritiki.
Ti menijo tudi, da se Japonska in druge jedrske velesile na vse kriplje trudijo prodati elektrarne državam v razvoju, saj so se po Fukušimi sanje o jedrski renesansi v naprednih gospodarstvih razblinile. Po lanski katastrofi je Tokio namreč opustil načrte gradnje še 14 jedrskih reaktorjev do leta 2030. Japonska je imela pred nesrečo 54 reaktorjev, a zaradi jasnega nasprotovanja javnosti sta ji ostala le še dva.

Japonski zagovorniki se branijo, da ima Vietnam vso pravico izbrati jedrsko velesilo, ki jim bo pomagala pri širjenju svojega gospodarstva, in da če jim jedrskih delov ne bi prodala Japonska, bi se pač obrnili drugam.

Selitev vasi
A v Tai Anu, vasici v osrednjem Vietnamu, izbrani za prizorišče japonske jedrske elektrarne, prebivalci z nelagodjem komentirajo načrt premestitve 700 hiš nekaj kilometrov severneje. Vaščani, večinoma ribiči ali pridelovalci grozdja, pravijo, da so se jim v zadnjem letu dobički od kmetovanja strmo povečali, odkar so Tai An povezali s tekočo vodo iz bližnjega rezervoarja. Zdaj se bojijo, da bi bližina jedrske elektrarne ogrozila njihovo kmetovanje in ribištvo.
"Nič ne vem o jedrskih elektrarnah," pravi Fam Fong, 43-letni pridelovalec grozdja. "A po televiziji sem videl Fukušimo in sem zaskrbljen."