Sprejem Nulandove pri Pahorju. Foto: www.up-rs.si
Sprejem Nulandove pri Pahorju. Foto: www.up-rs.si
Pogovor s pomočnico ameriškega državnega sekretarja

Nulandova je Slovenijo obiskala z namenom krepitve političnega dialoga med državama. Pohvalila je slovenske napore pri zagotavljanju gospodarske rasti in stabilnosti ter izpostavila pozitivno vlogo predsednika republike pri zagotavljanju konsenza za izpeljavo potrebnih gospodarskih reform za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, so sporočili iz predsednikovega urada.

Borut Pahor je z Nulandovo spregovoril tudi o razmerah na vzhodu Ukrajine in pri tem izrazil slovensko zavezo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine ter podprl ukrepe za implementacijo drugega dogovora iz Minska. Sogovornika sta se strinjala, da je treba uporabiti vse vzvode, da se nasilje v vzhodni Ukrajini ustavi ter se zagotovita mir in stabilnost.

Beseda je tekla tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu, pri čemer je pomočnica državnega sekretarja ZDA pohvalila konstruktivno vlogo Slovenije, zlasti v okviru regionalne pobude proces Brdo, so še sporočili iz urada predsednika.

Krepitev turistične podobe Slovenije v ZDA
Nulandova je imela na programu še srečanje s premierjem Mirom Cerarjem in zunanjim ministrom Karlom Erjavcem.

Cerar in Nulandova pa sta se zavzela za dodaten zagon v odnosih med Slovenijo in ZDA, s poudarkom na gospodarstvu, ter nadaljnjo krepitev odnosov znotraj transatlantskega zavezništva, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Nulandova je izrazila prepričanje, da obstaja interes za vlaganja oziroma poslovanja s strani ameriških vlagateljev ter se zavzela za nadaljnje slovenske napore privabljanja tujih vlagateljev. Prav tako je ocenila, da bi bilo v ZDA smiselno okrepiti promocijo Slovenije kot izjemne turistične destinacije.

Poleg Ljubljane ima Nulandova med ponedeljkom in četrtkom na programu še obiska v Atenah in Rimu. V petek bo nato odpotovala v Bruselj, kjer se bo sestala s predstavniki zveze Nato in Evropske unije, vključno s člani Evropske komisije. Tudi za ta obisk ameriško zunanje ministrstvo napoveduje širok nabor globalnih in regionalnih vprašanj.

Gre za prvi višji obisk kakega predstavnika ameriške administracije v Sloveniji po daljšem času. Nulandova je prišla malo po imenovanju novega ameriškega veleposlanika v državi, Brenta Hartleyja. Ta je bil pred prihodom v Ljubljano pomočnik Nulandove v uradu za evropske in evrazijske zadeve v State Departmentu.

Sporna kletvica
Nulandova je evropski javnosti postala poznana pred letom dni, ko je med protivladnimi protesti v Kijevu v javnost pricurljal posnetek pogovora med njo in ameriškim veleposlanikom v Ukrajini o ameriških načrtih za to državo.

V pogovoru na posnetku se je Nulandova zavzela, da bi vlogo posrednika pri reševanju ukrajinske krize prevzeli Združeni narodi namesto Evropske unije, pri čemer je uporabila tudi kletvico "Mislim, da bi bilo odlično, da to zlepimo skupaj in da ZN pri tem pomaga, in veš kaj, j**i EU," je dejala veleposlaniku Geoffreyju Pyattu.

Nemška kanclerka Angela Merkel je njeno izjavo takrat označila za "popolnoma nesprejemljivo".

Pogovor s pomočnico ameriškega državnega sekretarja