Na okoliških otokih so volili že v četrtek. Foto: Reuters
Na okoliških otokih so volili že v četrtek. Foto: Reuters
Vladajoči stranki Fine Gael se obeta nekaj manj kot 30 odstotkov. Foto: Reuters
Na volitvah na Irskem ni pričakovati presenečenj

Kljub upadanju podpore naj bi Fine Gael z zdajšnjim premierjem Endo Kennyjem vseeno dobila največ podpore, a bo morala v koalicijo z drugimi strankami. Pričakovati je sicer, da bodo Irci vlado kaznovali za boleče zategovanje pasu, podobno, kot se je zgodilo na Portugalskem in v Grčiji. V času sedanje vlade se je sicer izboljšala gospodarska rast in zmanjšala brezposelnost, toda zaradi varčevalnih ukrepov večina ne čuti gospodarskega okrevanja.

Do prejšnjih parlamentarnih volitev leta 2011 je bila Irska v recesiji in se je dušila pod bremenom dolgov. Irci so zato tedaj vladajočo Fianno Fail kaznovali z najhujšim porazom v zgodovini države. Krmilo je prevzela Fine Gael skupaj z laburisti in popravila gospodarske kazalnike. Ob začetku njenega mandata leta 2011 je bila brezposelnost na Irskem 14,4-odstotna, zdaj pa je 8,8-odstotna. Gospodarska rast je zrasla z 1,7 v letu 2011 na sedem odstotkov v tretjem četrtletju lanskega leta. Dublinu je uspelo zagnati gospodarsko rast, po drugi strani pa strmo narašča tudi število revnih. Irci se dušijo pod težo varčevalnih ukrepov, med katerimi so znižanje pokojnin ter uvedba vodarin in nepremičninskega davka.

Prva seja novega parlamenta 10. marca
Anketa, ki jo je ta teden objavil časopis Irish Times, napoveduje, da bo stranka Fine Gael dobila 28 odstotkov glasov, laburisti, ki so od leta 2011 prav tako v vladajoči koaliciji, pa šest odstotkov. Na drugem mestu naj bi bila stranka Fianna Fail, ki je zaradi recesije, v kateri se je znašla država, na zadnjih volitvah doživela boleč poraz. Podprlo naj bi jo 23 odstotkov volivcev. Tretje mesto naj bi zasedel republikanski Sinn Fein, ki ga po zadnjih podatkih podpira 15 odstotkov Ircev. Neodvisni kandidati in manjše stranke naj bi skupaj dobili okoli 28 odstotkov glasov.

Po mnenju analitikov je najverjetnejša vlada pod vodstvom Fine Gael s podporo laburistov, stranke Renua, socialnih demokratov in nekaj neodvisnih kandidatov. Da bi stranki Fine Gael in Fianna Fail skupaj oblikovali vladajočo koalicijo, pa je malo verjetno. Volišča bodo odprta do 23. ure po srednjeevropskem času, prve izide pa je pričakovati v soboto. Novoizvoljeni poslanci bodo nastopili desetega marca, ko bodo tudi volili novega predsednika vlade.

Na volitvah na Irskem ni pričakovati presenečenj