Abdullah Öcalan je zaradi izdaje od leta 1999 v zaporu. Foto: Reuters
Abdullah Öcalan je zaradi izdaje od leta 1999 v zaporu. Foto: Reuters
Ankara
Öcalanovo izjavo je na skupni novinarski konferenci z namestnikom predsednika turške vlade Yalcinom Akdoganom javno prebral Sirri Sureyya Onder iz kurdske Ljudske demokratske stranke (HDP). Foto: Reuters

"Pozivam PKK, naj spomladi skliče izredni kongres in sprejme strateško in zgodovinsko odločitev za opustitev oboroženega upora na osnovi minimalnega konsenza," je zapisal v izjavi, ki jo je na skupni novinarski konferenci z namestnikom predsednika turške vlade Yalcinom Akdoganom javno prebral Sirri Sureyya Onder iz kurdske Ljudske demokratske stranke (HDP).

"Smo na poti končanja 30-letnega konflikta v obliki trajnega miru, naš cilj pa je iskanje demokratične rešitve. To vabilo je zgodovinsko priznanje namere za zamenjavo oboroženega upora z demokratično politiko," je Öcalan še navedel v izjavi.

Öcalan ostaja vpliven
Vodja prepovedanega PKK-ja Öcalan od leta 1999 v zaporu prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi izdaje, a je še vedno zelo vpliven, zato njegova sporočila pogosto dosežejo svoj namen med pripadniki PKK-ja. Tako je iz zapora v zadnjih letih sodeloval tudi v mirovnih pogajanjih s turško vlado za končanje več kot 30 let trajajočega konflikta med turško državo in kurdsko manjšino. V spopadih je bilo od leta 1984 ubitih več kot 40.000 ljudi.

Vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) je Öcalanov poziv pozdravila in poudarila, da bi razorožitev izboljšala demokratizacijo.

Premirje od 2013 z manjšimi kršitvami še velja
PKK je marca leta 2013 razglasil prekinitev ognja, a so mirovni pogovori septembra istega leta zamrli, ker je PKK ustavil umik svojih borcev s turškega ozemlja, saj da vlada v Ankari ni izpolnila obljube o ustavnem priznanju kurdske manjšine oziroma ustrezni reformi. Kljub temu premirje z manjšimi kršitvami še velja.

Kurdsko vprašanje v Turčiji je trn v peti uradne Ankare od ustanovitve moderne turške države leta 1923, BBC pa je zadnji Öcalanov poziv označil za najpomembnejši korak k rešitvi turško-kurdskega vprašanja v zadnjih letih.