Vojska je ukazala protestnikom, naj se vrnejo na svoje domove, saj se bojijo nasilja. Foto: Reuters
Vojska je ukazala protestnikom, naj se vrnejo na svoje domove, saj se bojijo nasilja. Foto: Reuters
Obsedno stanje v burkinafaški prestolnici. Foto: Reuters

Vojska, ki je v prestolnico Ouagadougou vstopila ponoči, zahteva, da se predsedniška garda, ki je pretekli četrtek izvedla vojaški udar, preda in se razoroži. Pogajanja so bila v teku, pučisti pa so danes izpustili začasnega predsednika države in vlade, ki so ju prijeli ob izvedbi puča, a predaje (še) ni bilo.

Po navedbah vojske je njen cilj razorožitev pučistov brez prelivanja krvi, ob tem pa pozivajo protestnike v prestolnici, ki protestirajo proti udaru, naj se vrnejo na svoje domove, saj se bojijo izbruha spopadov.

Diendere je za BBC dejal, da je pripravljen izročiti oblast, a šele takrat, ko bodo regionalni voditelji podprli načrt za končanje krize. Gre za načrt, ki ga je v nedeljo oblikovala gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (Ecowas) ter predvideva vnovično vzpostavitev civilne vlade, amnestijo za udeležence vojaškega udara ter razpis predsedniških in parlamentarnih volitev do 22. novembra. Na njih bi lahko kandidirali tudi odstavljenemu predsedniku Blaiseu Compaoreju naklonjeni kandidati, potem ko so trdili, da na za oktober razpisanih volitvah niso smeli kandidirati.

Javnost proti amnestiji
Javnost in civilna družba, ki je imela ključno vlogo pri strmoglavljenju Compaoreja, nasprotuje predvsem amnestiji. Do načrta je zadržan tudi začasni predsednik države Michel Kafando. Ecowas se danes sestaja na vrhu v Abuji, a Kafando dvomi, da bodo na njem našli rešitev za krizo.

Predsedniška garda je zvesta strmoglavljenemu predsedniku Compaoreju. Preteklo sredo so prijeli začasnega predsednika Kafanda in začasnega premierja Isaaca Zido, dan pozneje pa za novega voditelja države imenovali Diendereja. V spopadih je bilo od takrat ubitih najmanj deset ljudi, sto pa ranjenih.

Francoski veleposlanik v državi Gilles Thibault je na Twitterju sporočil, da so Kafanda izpustili iz hišnega pripora in da je zdaj v njegovi rezidenci. Pučisti so danes izpustili tudi začasnega premierja Zida. Burkina Faso je vse do lani vodil Compaore. Na oblasti je bil že 27 let, ko si je skušal znova podaljšati mandat, pa je prišlo do upora državljanov. Oblikovala se je široka koalicija, ki je vzpostavila začasno vlado. Ta naj bi državo vodila do volitev, ki bi naj potekale oktobra letos.