Rubalcaba meni, da Rajoy ne more več voditi Španije. Foto: EPA
Rubalcaba meni, da Rajoy ne more več voditi Španije. Foto: EPA
Mariano Rajoy
Peticijo s pozivom Rajoyu k odstopu je podpisalo že 766.000 ljudi. Foto: EPA

Mariano Rajoy "mora zapustiti položaj, ker ne more voditi vlade v času, ko se država spopada s težko gospodarsko krizo".

"Njegova navzočnost na čelu vlade ne bo omogočila rešitve politične krize," je dejal Rubalcaba in premierja pozval k umiku s položaja, da "bi omogočil drugemu, da ga zasede".

Rubalcaba ni izrecno zahteval predčasnih volitev, a je dejal, da so te mogoče, vendar se jim v stranki zdaj zdi pomembno predvsem to, da premier odstopi.

Rajoy je v soboto odločno zavrnil trditve, da bi nezakonito prejel denar, in tako zanikal poročanje El Paisa, ki je v četrtek med tistimi, ki naj bi prejemali denar, ki ga niso prijavili, navedel tudi premierja.

Časnik je objavil tudi kopije računov, s katerih je razvidno, da so vodilni člani PP-ja, med njimi tudi premier Rajoy, med letoma 1990 in 2009 prejemali različna sporna nakazila.

25.200 evrov letno
Rajoy naj bi, preden je leta 2011 postal premier, v enajstih letih prejemal po 25.200 evrov letno. Tudi trije prejšnji voditelji naj bi prejemali podobne zneske. Prav tako naj bi denar prejemali zdajšnja generalna sekretarka stranke Dolores de Cospedal in dva nekdanja namestnika generalnega sekretarja. De Cospedalova je to zanikala in napovedala pravno ukrepanje.

Medtem ko je ta afera še povečala nezadovoljstvo med ljudmi, ki so soočeni s strogimi varčevalnimi ukrepi v državi, ki jo pretresajo številni korupcijski škandali, je premier v soboto izključil svoj odstop in napovedal, da bo objavil svoje prihodke.

Po razkritju afere v El Paisu od četrtka v Madridu in Barceloni dnevno potekajo manjši protesti, peticijo z zahtevo po odstopu premierja pa je na svetovnem spletu doslej podpisalo že 766.000 ljudi.