Sirka vlada v napadih na Latakijo uporablja tudi ladje. Foto: EPA
Sirka vlada v napadih na Latakijo uporablja tudi ladje. Foto: EPA

Mesto Hula v provinci Homs je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice oblegano. Vojska ob silovitem streljanju izvaja hišne preiskave in aretacije. Varnostne sile so zaprle vse dostope v mesto in začele streljati, da bi zastrašile prebivalce. Vojska je nato začela izvajati aretacije in hišne preiskave, je še sporočil observatorij s sedežem v Veliki Britaniji. Prorežimske milice in varnostni agenti so nameščeni na vseh cestah in vaseh okoli Hule.

Operacije v provinci Homs poteka dan po tem, ko je vojska začela tudi z vojnimi ladjami obstreljevati pristaniško mesto Latakija in ubila najmanj 29 ljudi. Sirske sile nadaljujejo silovite napade na mesto z morja in iz notranjosti. Slišati je silovite eksplozije, ljudje pa bežijo. Po poročanju BBC-ja enote streljajo na ljudi, ki bežijo, tudi na ženske in otroke.

To je prvi napad z morja od začetka protestov proti režimu predsednika Bašarja Al Asada marca letos. Sirske oblasti zanikajo obstreljevanje z morja in trdijo, da operacijo v Latakiji izvajajo na poziv prebivalcev, da bi pregnali oborožene skupine. Obleganje Letakije se je začelo v soboto, dan po množičnih protivladnih protestih.