Svet
(5)
Pakistan
Vojska ima posredne in neposredne načine za vplivanje na delovanje medijev. Foto: EPA

Dodaj v

"Vojska po tiho, a učinkovito omejuje poročanje medijev v Pakistanu"

Vojska redno zanika vplivanje na politiko in medije
12. september 2018 ob 13:25
Islamabad - MMC RTV SLO, Reuters

Odbor za zaščito novinarjev (CPJ) pakistanski vojski očita, da uporablja zastraševanje za utišanje medijev in spodkopavanje medijske svobode.

Organizacija, ki se ukvarja z zaščito svobode medijev, je sporočila, da je vojska vzpostavila "linije nadzora" za pritisk na medije. Novinarje, ki so bili preveč odkrito kritični, pa so napadli, jim grozili ali jih aretirali.

CPJ v poročilu po poročanju Reutersa pravi, da je vojska "po tiho, a učinkovito" uveljavila omejitve za poročanje. Novinarjem tako prepoveduje dostop do nekaterih območij, spodbuja samocenzuro s pomočjo "posrednih ali neposrednih načinov zastraševanja, vključno s spodbujanjem nasilja zoper novinarje".

Reutersu ni uspelo dobiti komentarja vojske na očitke v poročilu. Vojska sicer redno zanika vmešavanje v politiko in delo medijev.

Minister za informiranje Favad Čaudri je dejal, da njegovo ministrstvo ni prejelo nobene pritožbe zaradi zastraševanja, če bi jih, bi jih pa preiskali.

CPJ je za potrebe poročila govoril z različnimi novinarji in mediji, vključno z Geo Newsom, najbolj priljubljenim novičarskim televizijskim kanalom v Pakistanu. Aprila, pred splošnimi volitvami, so kabelski operaterji prenehali distribuirati programe Geo Newsa, s čimer so kanal odrezali od okoli 80 odstotkov gospodinjstev v državi.

Takrat sta Reutersu dva vira pri omenjeni televiziji povedala, da jim je vojska naročila, naj ne poročajo o več temah, vključno z domnevno vpletenostjo vojske v zrušenje premierja Navaza Šarifa. Vrhovno sodišče je Šarifu julija lani ukazalo, naj odstopi, ker ni prijavil dela dohodkov.

CPJ je sporočil, da je sicer težko ugotoviti, kdo je ukazal omejevanje distribucije Geo Newsa in zakaj, a znano je, da je bila televizija v sporu z oblastmi.

Prepoved prodaje, umik oglasov
Podobno usodo je doživel tudi časopis v angleškem jeziku Dawn, katerega prodajo so na nekaterih območjih prepovedali. Urednik Zafar Abas je dejal, da gre za posredovanje vojske. "Očitno niso zadovoljni z uredniško politiko časopisa. Želijo, da se vzdrži določenih tem," je dejal. Po njegovih besedah neupoštevanje navodil povzroči prepoved predaje in krčenje oglaševanja podjetij, povezanih z vojsko. "Nekateri časopisi takšnih pritiskov ne morejo prenesti".

Število ubitih novinarjev je sicer upadlo, ker je bila vojska v zadnjih letih uspešna v boju proti oboroženih skupinam. Hkrati pa so več novinarjev po objavi njihovih prispevkov, kritičnih do vojske, pretepli neznanci.

"Ljudje v vojski in včasih tudi v vladi so spoznali, da obstajajo posredni načini vplivanja na medije," je dejal avtor CPJ-jevega poročila Steven Butler. Kot je dejal, se nepojasnjene ugrabitve in napadi uporabljajo kot opomnik. "Uporablja se grožnja z nasiljem," je še pojasnil Butler.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Ratomira
# 12.09.2018 ob 13:39
Trump bi rekel: "Fakenews" Problem je pa, ker njegova Fakenews Nikki podpira Al Kaido, ki je nekoč napadla ZDA. Ej Nikki in Donald, a to pomeni, da bosta ljudi iz Guantanamske kletke preselila v Ameriške hiše?
moj komentar
# 12.09.2018 ob 14:32
Lektorji pa potiho zapuščajo RTVSLO ... Mislim, koliko napak v člankih, neumnih prevodov in ostalega ... A novinarji ne rabijo opravljati izpita iz rabe slovenskega jezika?

Slaba kvaliteta člankov se običajno ujema s slabo kvaliteto poročanja oziroma s stopnjo objektivnosti.
Henrik
# 12.09.2018 ob 14:25
Lektorji pa potiho zapuščajo RTVSLO ... Mislim, koliko napak v člankih, neumnih prevodov in ostalega ... A novinarji ne rabijo opravljati izpita iz rabe slovenskega jezika?
vrtojb56
# 12.09.2018 ob 14:28
Edino pravilno, glede na nivo novinarstva.
zabowski
# 12.09.2018 ob 14:39
Lektorji pa potiho zapuščajo RTVSLO ... Mislim, koliko napak v člankih, neumnih prevodov in ostalega ... A novinarji ne rabijo opravljati izpita iz rabe slovenskega jezika?

tudi mene je to zbodlo, samo sem šel pogledat v SSKJ in tam 'po tiho' obstaja.
Mogoče B.V. s prefinjeno legitimno metodo vzpodbuja klike... :-)
Kazalo