Tandja naj bi se v zadnjih letih posluževal vse bolj totalitarističnih ukrepov, ki niso bili po volji prebivalcem Nigra. Foto: EPA
Tandja naj bi se v zadnjih letih posluževal vse bolj totalitarističnih ukrepov, ki niso bili po volji prebivalcem Nigra. Foto: EPA

Očividci v bližini predsedniške palače so poročali o hudem obstreljevanju, nad palačo pa je krožil helikopter. Vojaki so v palačo vdrli, ko je zasedala nigrska vlada, ter zajeli predsednika in člane njegovega kabineta. Streljanje naj bi trajalo 30 minut, v navzkrižnem ognju naj bi umrli trije vojaki, številni ljudje pa so bili ranjeni.

Tuji mediji poročajo, da naj bi predsednika Tandjo vojska zadrževala v baraki približno 20 kilometrov od Niameyja. Neimenovan francoski uradnik je za agencijo AFP povedal, da so udar načrtovali že dalj časa. "Vse, kar lahko rečem, je, da se predsedniku Tandji ne piše najbolje," je še dodal.

Predsednik priredil ustavo, da bi ostal na oblasti
71-letni Tandja je že več kot desetletje na oblasti v tej zahodnoafriški državi, ki je največja proizvajalka uranove rude na svetu. Mandat bi mu v skladu z ustavo moral poteči že decembra lani, a si ga je avgusta podaljšal na kontroverznem referendumu, potem ko je najprej razpustil parlament, nato pa še ustavno sodišče. Zaradi tega si je prislužil tudi mednarodno izolacijo.

V Nigru so med letoma 1974 in 1999 izvedli tri državne udare, Tandja pa je nato dvakrat zmagal na volitvah, ki so bile po mnenju mednarodne skupnosti poštene. A proti koncu drugega petletnega mandata se je začel oprijemati vse bolj totalitarnih prijemov, kar se je na koncu odrazilo tudi v referendumu, ki naj bi bil prirejen. Tandja je zatrjeval, da na oblasti ostaja, "ker ljudje tako zahtevajo".

Težave v Nigru so se začele maja lani, ko se je predsednik odločil razpustiti parlament, ker je nasprotoval njegovim načrtom o referendumu. To je bilo še povsem v skladu z zakoni, a je nato junija prevzel izredna pooblastila, kar pa bi lahko storil le, če bi bila država pred izrednimi razmerami. Na to ga je opozorilo tudi ustavno sodišče, ki je nato za protiustavno razglasilo tudi njegov referendum. Toda Tandja se je odzval z razpustitvijo sodišča in s postavitvijo novih ustavnih sodnikov, ki jih je izbral sam.

Revna država z visoko stopnjo rodnosti
Niger je sicer na samem repu po indeksu človekovega razvoja, ki ga oblikujejo Združeni narodi, v državi je tudi 70-odstotna nepismenost. Kot druge države na robu Sahare se tudi Niger nenehno bojuje s sušo in pomanjkanjem, a ima kljub temu eno najvišjih stopenj rasti prebivalstva.