Prihod ameriškega predsednika Baracka Obame na bruseljsko letališče. Foto: EPA
Prihod ameriškega predsednika Baracka Obame na bruseljsko letališče. Foto: EPA

Odločitev o sestanku vrha G7 v Bruslju namesto načrtovanega vrha G8 v Sočiju je padla marca v Haagu ob robu jedrskega vrha. Sedmerica je Rusijo izključila iz kluba, ker je s priključitvijo Krima prekršila mednarodno pravo ter vrednote in načela skupine.

Voditelji ZDA, Nemčije, Kanade, Francije, Italije, Japonske in Velike Britanije ter institucij EU-ja bodo razpravljali o štirih sklopih tem: zunanjepolitičnih, gospodarskih in trgovinskih, energetskih in podnebnih ter razvojnih vprašanjih, so pojasnili diplomatski viri v Bruslju.

Ob robu tudi pogovori o vrhu EU-ja
Vrh G7 bo proučil tudi svoj odnos z Rusijo in predvidoma v izjavi ponovil, da je ta s priključitvijo Krima prekršila vrednote in načela skupine ter da se lahko v klub vrne le, če bo te vrednote in načela spoštovala.

Rusija je postala članica kluba najrazvitejših držav na svetu leta 1998. G7, ki je tako postal G8, jo je s tem nagradil za demokratično delovanje po razpadu Sovjetske zveze.

Ob robu vrha G7 je pričakovati tudi neuradne pogovore najvplivnejših voditeljev v Uniji o imenovanjih na visoke položaje v institucijah EU-ja ter razna dvostranska srečanja.