V Čilu je vse pripravljeno na vrhunsko srečanje evropskih in latinskoameriških držav. Na sliki čilski predsednik Sebastian Pinera (v sredini). Foto: EPA
V Čilu je vse pripravljeno na vrhunsko srečanje evropskih in latinskoameriških držav. Na sliki čilski predsednik Sebastian Pinera (v sredini). Foto: EPA
Janez Janša
Janša se bo srečal tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Čilu. Foto: EPA

Srečanje, ki se ga bo udeležil tudi slovenski premier Janez Janša, poteka pod naslovom Zavezništvo za trajnostni razvoj: Spodbujanje družbeno in okoljsko kakovostnih naložb. Voditelji obeh regij bodo razpravljali tudi o aktualnih političnih vprašanjih in razmerah v mednarodni skupnosti, upajo pa, da se bo dolgoletno partnerstvo sčasoma prelevilo tudi v strateško zavezništvo.

"Upamo, da bomo vstopili v novo obdobje odnosov med Evropo in Latinsko Ameriko. Odnosi morajo biti osnovani na sodelovanju pri oblikovanju novega strateškega zavezništva za razvoj in prizadevanju za bolj odprta tržišča," je pred začetkom vrha povedal čilski predsednik Sebastian Pinera.

Države Latinske Amerike uspešno iz krize
Medtem ko je Evropa oslabljena in se ne more izkopati iz gospodarske krize, države Latinske Amerike že dalj časa beležijo gospodarsko rast, ki naj bi med letoma 2010 in 2012 v povprečju znašala 4,5 odstotka. Evropa je sicer druga najpomembnejša gospodarska partnerica Latinske Amerike in najpomembnejša vlagateljica v regiji.

V Čilu pričakujejo 60 predstavnikov vlad in držav, med njimi bo približno 45 šefov držav in vlad. Srečanja se bodo tako udeležili tudi nemška kanclerka Angela Merkel, španski premier Mariano Rajoy, brazilska predsednica Dilma Rousseff, mehiški predsednik Enrique Pena in kubanski predsednik Raul Castro.

Janša bo imel ob robu tudi dvostranska srečanja
Slovenski premier Janez Janša bo imel ob robu zasedanja v Santiagu tudi več dvostranskih srečanj. Na vrhu, ki bo potekal na dan spomina na holokavst, bo v govoru izpostavil tudi pobudo za preprečevanje genocida in drugih množičnih grozodejstev, srečal pa se bo tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Čilu in v Santiagu de Chile posadil lipo prijateljstva.

Članice Evropske unije in latinskoameriške države se redno srečujejo od leta 1999, tokratni vrh pa je prvi, odkar je bila konec leta 2011 oblikovana Skupnost karibskih in latinskoameriških držav (Celac).