Prvi EuroPride je leta 1992 potekal v Londonu, zdaj pa je prvič gostoval v kakšni izmed vzhodnoevropskih držav. Foto: Reuters
Prvi EuroPride je leta 1992 potekal v Londonu, zdaj pa je prvič gostoval v kakšni izmed vzhodnoevropskih držav. Foto: Reuters

Hkrati z EuroPridom 2010 je potekalo tudi pet protestnih shodov skrajno desnih organizacij. Med shodom so desničarski skrajneži delili tudi posebne letake, na katerih so opozorili pred "izrodki iz vse Evrope" in na "ideološko agresijo na poljsko družbo". Na letaku je bilo med drugim tudi zapisano, da družina lahko obstane le na "zdravih temeljih zveze med moškim in žensko".

Policija preprečila večje incidente
Nacionalistične skupine, ki so se ob tem zbrale v Varšavi, so parado poskusile preprečiti z zaporo ceste in vzkliki "Bog, čast in domovina" ter "naš predlog je velika Poljska". Pozneje so v gejevske aktiviste začeli metati tudi jajca. Zaradi nevarne zaostritve razmer je takoj posredovala policija. Možje postave so proti desničarskim skrajnežem uporabili tudi nekatera prisilna sredstva.

EuroPride prvič v Vzhodni Evropi
EuroPride 2010 se je začel v središču poljske prestolnice v popoldanskem času. Poljska je prva izmed držav nekdanjega vzhodnega bloka, ki gosti to vseevropsko srečanje gejev in lezbijk.