Srbski premier Vučić zagovarja izvedbo predčasnih volitev. Ankete so njegovi stranki naklonjene. Foto: EPA
Srbski premier Vučić zagovarja izvedbo predčasnih volitev. Ankete so njegovi stranki naklonjene. Foto: EPA
false
Vučić je dejal, da Srbijo do leta 2020 vidi kot urejeno državo na pragu Evropske unije. Foto: EPA

Po manj kot dveh letih na položaju predsednika vlade se je Vučić tako odločil za nove volitve, kot poroča Slovenska tiskovna agencija, pa ga je pri tem podprlo 505 članov glavnega odbora stranke. "Odločil sem se za volitve, zaradi prihodnosti Srbije," je predsednik vlade in SNS-a dejal izvršnemu odboru stranke. Predčasne parlamentarne volitve naj bi namreč prinesle rešitev družbenih spopadov v Srbiji, ki blokirajo reforme v državi, meni premier.

"Ko nasprotniki pravijo, da želijo, da se stvari spremenijo, je naša dolžnost, da pustimo ljudem, da odločijo," je dejal Vučić, ki je poudaril, da je to revolucionarna odločitev v primerjavi s tistimi, ki so se pred tem oblasti oklepali z obema rokama, poroča b92.net. "Nikoli se nismo bali volje ljudi," je še dejal srbski premier.

Po njegovih besedah mora biti sporočilo srbskim "partnerjem po svetu" po srbskih volitvah, da se Srbija v reformiranju ne bo zaustavila. Vučić je hvalil dosežke njegove vlade, ki se je, kot je dejal, uspešno borila proti korupciji, tajkunom in kriminalu. Njegova vlada in stranka sta naleteli na ogromen odpor ravno zato, ker sta se trudili razbiti blok tajkunov, politikov in kriminalcev, ki jim ni v interesu, da Srbija napreduje, je še dejal. Srbija je zahvaljujoč njihovi politiki danes "sidro in simbol stabilnosti," je po poročanju b92.net še dejal Vučić.

Volitve bi le še okrepile Vučića
Kot poroča portal balkaninsight.com, so bile predčasne volitve pogosta tema razprav v srbskih medijih v zadnjih tednih. Opozicija jih zahteva, saj naj bi vlada pod vodstvom SNS-a uničila državo. Javnomnenjske raziskave pa kažejo, da bi lahko predčasne volitve le še dodatno utrdile moč vladajoče stranke.

Kljub rezom v pokojnine in plače v javnem sektorju z namenom stabilizirati srbske javne finance in državo pripraviti na vstop v EU uživa SNS veliko javnomnenjsko podporo, poroča Reuters. Po eni izmed raziskav bi SNS tako na volitvah osvojil kar 45,8 odstotka glasov, druga bi bila Socialistična stranka z 10,4 odstotka, sledili pa bi Demokratska stranka z 9,4- in Srbska radikalna stranka s 5,8-odstotno podporo.

O morebitnemu datumu predčasnih volitev srbski mediji sicer ne poročajo.