Vučič je med pomembnejšimi izzivi nove vlade poudaril zunanjepolitične odnose. Foto: EPA
Vučič je med pomembnejšimi izzivi nove vlade poudaril zunanjepolitične odnose. Foto: EPA
false
Vučič upa, da bo Srbija pristopna pogajanja z EU-jem končala leta 2019. Foto: EPA
Srbija ima novo vlado

Po tridnevni burni razpravi so ministrsko skupino potrdili s 163 glasovi za in 62 proti. Vzdržanih glasov ni bilo. Nova ministrska ekipa je ob prisotnosti srbskega predsednika Tomislava Nikolića že prisegla.

Premier Vučić je obljubil, da bo vlada delovala marljivo, pošteno, odgovorno in v interesu državljanov. "Ne vem, ali se bo vlada v prihodnosti znova menjala, to ni nič strašnega, saj tudi v najboljših ekipah prihaja do menjav, pomembno je, da bomo delali skupaj, da delamo pošteno, odgovorno in v interesu državljanov. Ti lahko pričakujejo požrtvovalnost in marljivost," je dejal Vučić po poročanju portala B92.

Osem novih ministrov
Vučić je začel predstavitev 260 strani dolgega programa, ki ga je pred poslanci skrajšal na 62 strani (za njegovo predstavitev je potreboval šest ur), v torek, razprava pa je potekala vse do danes. Na kritike poslancev je odgovoril, da je njegov "edini greh", da se je trudil odgovarjati vsakemu na vsako vprašanje.

Največjo vlogo v novi vladi bo tako še naprej imela njegova Napredna stranka, ki je na zadnjih volitvah osvojila absolutno večino. Prvi podpredsednik vlade in zunanji minister ostaja Ivica Dačić, minister za notranje zadeve pa Nebojša Stefanović.

Med dvajsetimi ministri je osem novih: minister za gospodarstvo Goran Knežević, minister za kmetijstvo Branislav Nedimović, ministrica za pravosodje Nela Kuburović, minister za izobraževanje Mladen Šarčević, minister za informiranje Vladan Vukosavljević in Ana Brnabić, nova ministrica za upravo in lokalno samoupravo, ki je bila deležna še največ pozornosti, saj ne skriva homoseksualne usmerjenosti. Mesta ministrov brez listine so dobili nekdanja ministrica za zdravje in podpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović ter prvi človek Pošte Srbije in vodja PUPS-a Milan Krkobabić.

Poudarek na zunanji politiki
Vučič je med pomembnejšimi izzivi nove vlade poudaril zunanjepolitične odnose in izrazil pričakovanje, da bo Srbija pristopna pogajanja z EU-jem končala do leta 2019.

Ob odločitvi Velike Britanije za izstop iz EU-ja in neuspelem poskusu vojaškega udara v Turčiji so nekatere sosednje države znova odprle stare rane. Pri tem je mislil na Hrvaško, kamor je Beograd v zadnjih dveh tednih poslal več protestnih not, Zagreb pa je Srbiji zagrozil z blokado pristopnih pogajanj z EU-jem, če bo na podlagi svojega zakona o pristojnosti za vojne zločine na območju nekdanjega SFRJ-ja prijela samo enega hrvaškega državljana.

Vučić, ki je poudaril pomen dobrih odnosov s sosednjimi državami, je dejal, da bo Srbija vse odgovorne za vojne zločine, tudi Srbe, pripeljala pred sodišče. Napovedal je, da bo osebno sodeloval v dialogu med Beogradom in Prištino ter izpostavil pomen vzpostavitve skupnosti srbskih občin na Kosovu, je poročal beograjski Blic.

Visoki cilji nove vlade
Med prednostnimi nalogami je navedel tudi boj proti korupciji in sprejetje novega zakona na tem področju ter napovedal reformo na področju izobraževanja. Napovedal je tudi možnost rebalansa proračuna in nadaljnji napredek gospodarstva. Med cilji nove vlade v prvih stotih dneh je navedel racionalizacijo števila zaposlenih v javni upravi, gradnjo železnic in avtocest ter priprave na privatizacijo Dunav osiguranja, Komercijalne banke in Poštanske štedionice.

Predčasne parlamentarne volitve v Srbiji so bile 24. aprila, ko je večino glasov osvojila Srbska napredna stranka (SNS), in sicer 131 od 250 poslanskih sedežev. Na drugo mesto so se uvrstili Dačićevi socialisti z 29 poslanci. Obe stranki sta v koalicijski vladi od leta 2012, čeprav med njima večkrat prihaja do sporov.

Srbija ima novo vlado