Assange je dejal, da si mora WikiLeaks najprej zagotoviti preživetje v prihodnosti. Foto: EPA
Assange je dejal, da si mora WikiLeaks najprej zagotoviti preživetje v prihodnosti. Foto: EPA

Za zbiranje sredstev so se po navedbah Assangea odločili, da bi si zagotovili preživetje v prihodnosti, ta odločitev pa je posledica finančne blokade plačilnih podjetij, kot sta Visa in MasterCard. "Od lanskega decembra so nam Bank of America, Visa, Mastercard, PayPal in Western Union naprtili samovoljno in nezakonito finančno blokado, ta napad pa je uničil 95 odstotkov našega dobička," je povedal Assange.

"Blokada je začela veljati v desetih dneh od začetka objavljanja depeš kot del osredotočenega ameriškega političnega napada, ki je vključeval zlobo visokih desničarskih politikov, vključno s pozivi k umoru osebja WikiLeaksa," je še povedal ustanovitelj WikiLeaksa in dodal, da so zaradi blokade izgubili več deset milijonov dolarjev donacij v času velikih operativnih stroškov.

"Ameriške finančne ustanove ne bi smele odločati"
Po Assangeevih besedah so na Islandiji, Danskem, v Veliki Britaniji, ZDA, v Bruslju in v Avstraliji že začeli predsodne postopke proti blokadi. Povedal je tudi, da so pri Evropski uniji že vložili pritožbo in do sredine novembra pričakujejo odločitev, ali bo Evropska komisija začela preiskavo o pravilnosti dejanj plačilnih podjetij Visa in MasterCard.

"Prgišču ameriških finančnih ustanov ne more biti dovoljeno, da odloča, kako ves svet voli s svojimi denarnicami," je dodal Assange in povedal, da mora WikiLeaks po hitrem postopku zbrati denar, da se bo lahko bojeval proti blokadi.

Assange se še vedno bojuje proti izročitvi Švedski
Assange je ameriške oblasti razbesnel z objavo več deset tisoč tajnih diplomatskih depeš, med katerimi so bile številne povezane z vojnama v Iraku in Afganistanu, druge pa so vsebovale ponižujoče ocene svetovnih voditeljev s strani ameriških diplomatov. V Veliki Britaniji se Assange še vedno bojuje proti morebitni izročitvi Švedski, kjer ga obtožujejo vpletenosti v spolni napad. Sam obtožbe zanka in trdi, da so politično motivirane in da bi ga lahko poslali v ZDA, kjer mu lahko grozi celo smrtna kazen.